Foci

A focisták ismét árucikkek

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 18:44

Nem elégedett a saját nevével fémjelzett és éppen húsz éve elfogadott szabályozás eredményeivel Jean-Marc Bosman egykori élvonalbeli labdarúgó.

A magyar Hivatásos Labdarúgók Szervezetének honlapján az egyetemes labdarúgás történetének egyik legjelentősebb eseményeként írnak arról, hogy 1995. december 15-én Bosman (a képen középen, még 1995-ben) ügyében az Európai Bíróság kiadta a C-415/93. számú határozatát.

Az ítélet kimondja, hogy a sportolók – munkavállalóként – szerződésük lejártát követően szabadon mozoghatnak.

A belga labdarúgó klubja, az RFC Liége 1990-ben olyan nagy összeget kért a Dunkerque-től, amit a franciák nem voltak hajlandók megfizetni, ráadásul a Liége-nél a tartalékok közé száműzték, és csökkentették a fizetését. Bosman úgy érvelt, hogy mivel lejárt a szerződése a belgáknál, az RFC-nek nincs joga pénzt kérni érte, sőt a munkaadói megsértették az EU alapokmányának számító római szerződésnek a szabad munkaerő-áramlásról szóló 48. cikkelyét. Bosman hosszas jogi procedúrába kezdett, amelynek végén az Európai Bíróság neki adott igazat.

A futballistákat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) Amszterdamban zajló konferenciáján a The Telegraph című brit lapnak adott exkluzív interjúban elmondta, hogy

súlyos árat fizetett az ötéves küzdelemért, mert a karrierje, a kapcsolatrendszere és az egészsége látta kárát annak az időszaknak.

A cikkből kiderül, hogy a “sport leghíresebb szabadságharcosként” bemutatott 51 éves férfi alkoholizmussal és depresszióval küzdött, 2011-ben pedig ittas állapotban bántalmazta akkori élettársát, illetve annak lányát, amiért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg munkanélküli, ráadásul segélyt sem kaphat, ezért a FIFPro rendszeres támogatására szorul. Cserében Bosman segít a szervezetnek abban a jogi procedúrában, amelynek célja az átigazolási rendszer további megreformálása.

A FIFPro az átigazolási díj teljes eltörléséért küzd, Bosman pedig úgy fogalmazott: a korábbi változások nem olyan eredményeket hoztak, amilyeneket szeretett volna. Az úgynevezett Bosman-ügyet személyes katasztrófájának tekinti. Nemcsak saját sorsa rosszra fordulása miatt, hanem azért is, mert a szándékaival ellentétes hatást váltott ki. Mindezt azzal magyarázza, hogy az Európai Bíróság kimondta: nem limitálható a külföldi játékosok száma, márpedig ez lehetővé teszi a leggazdagabb klubok számára, hogy a kontinens legtehetségesebb fiatal labdarúgóit ingyen megszerezzék.

Számomra a Bosman-szabály arról szólt, hogy a pénz a kisebb klubok irányába is jobban eloszlik. Ehelyett azt láthattuk, hogy a nagy klubok hirtelen még nagyobbak lettek, és minden pénz az ő köreikben mozog. A játékosok ismét olyanok lettek, mint egy árucikk, amellyel kereskednek.

A SkySportsnak adott interjúban a belga hangsúlyozta: nagyon elégedett, és büszke arra, amit tett, de jobban örült volna, ha valaki más viszi véghez mindezt, mert az ő pályafutása – éppen annak csúcsán – derékba tört.

Fontos, hogy a csata folytatódik, és a FIFPro mindent megtesz, hogy vigyázzon a játékosok jogaira. Egy csatát megnyertünk, de a háborút még nem.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.