Sport

Török Ferenc: Borkai Zsolt nagyon sok kárt okozott és megbukott

24.hu
24.hu

2017. 03. 13. 08:32

Az olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc írt véleménycikket a Népszavának, ebben pedig nem kíméli a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Borkai Zsoltot.

Bármennyire is sikernek hirdette meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a magyar olimpiai csapat riói szereplését, ideje, hogy Borkai Zsolt észrevegye: ez nem így van. Megbukott. Soha ilyen mélypontra nem került a magyar sport, mint most, a vezetése alatt

– írta kezdés gyanánt a 81 éves Török Ferenc, aki azzal érvelt, hogy a magyar sport soha ekkora támogatást nem kapott, mint az elmúlt olimpiai ciklusban, ehhez képest csak a vívók, az úszók és a kajakosok teljesítettek. A csapatsportok közül pedig egyedül a vízilabdázók jutottak ki Rióba, 1928 óta a mostani olimpián szerezték a legkevesebb pontot sportolóink.

Török Ferenc (középen) a MOB 2010-es közgyűlésén Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Török Ferenc szerint a kormány nagyon jól döntött, amikor lefokozta a MOB-ot. Mint ismert, az irányítás és a sportfinanszírozás visszakerült az EMMI-hez, az olimpiai bizottságnak javaslattevő szerepe van már csak. Török ezután sem kertel:

szerinte az lett volna a helyes, ha Borkai a döntés után lemond elnöki posztjáról.

Ilyen események után az egyetlen „becsületes” lépés az azonnali lemondás lett volna, hiszen a MOB Közgyűlése az olimpiai ciklusban az elnök minden közgyűlési előterjesztését szolgai módon, engedelmesen támogatta és szavazta meg. Borkai még arra sem méltatta a MOB tagokat, hogy több mint fél évvel az olimpia után az eredmények értékelése a Közgyűlés előtt sorra kerüljön

– jegyezte meg Török Ferenc, aki az elnökség 2016-os szakmai beszámolóját is hiányolja.

Ezek egyébként benne vannak a MOB alapszabályában (aminek módosított verzióját is kritizálta Török), de Tokió és Mexikóváros olimpiai bajnoka nem lát rá esélyt, hogy a tisztújításig bármi érdemi történjen. Szerinte Borkai Zsolt már csak az újraválasztásával foglalkozik.

Török Ferenc végül felszólította Borkai Zsoltot, hogy intézkedjen az alapszabály rendbetételéről, majd azt követően készítse elő a tisztújítást.

Nagyon sok kárt okozott a magyar olimpiai mozgalomnak, szeretném, ha önkritikusan értékelné a tevékenységét, és kiiratkozna a magyar sport vezetéséből. Emlékeztetem a MOB jelszavára: A becsületes játék az egyetlen út!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.