Sport

Immár tény, a kormány kiherélte a MOB-ot

Bekövetkezett az, amiről már sokan beszéltek, a Magyar Olimpiai Bizottságtól minden lényegi döntési, pénzosztási feladatot visszavettek.

Kedden 152 igen, 2 nem és 36 tartózkodó szavazat mellett úgy döntött az Országgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre korlátozódik.

Pénzt nem kapnak, javaslatot tehetnek

A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése teljes egészében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

Miért bukott meg a MOB?

A döntést lehet úgy értékelni, hogy a MOB belebukott a riói olimpiába, de mi inkább úgy látjuk, az olimpiai bizottság vezetése azért nem kapott bizalmat, ergo jogköröket a további négy évre, mert nem sikerült egy hatékony, jól működő szervezetet felépítenie.

A kormány azért minősítette vissza a szocialista kormányzás alatt megszokott “utazási iroda” szintre a MOB-ot, mert figyelembe véve a 2024-es olimpiai pályázatot, illetve a magyar sport egészébe befolyó forrás nagyságát, tovább nem működhetett olyan módon, irányítási elv mentén a szervezet, ahogy eddig.

A MOB-tól a minisztériumhoz került a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos feladatok is. Utóbbira – kormányzati közlés szerint – létrejön a nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokkal foglalkozó helyettes államtitkárság, amely élére információnk szerint új helyettes államtitkárt jelölnek majd ki.

Újra önálló tagozatok lesznek

Átalakították a MOB eddigi tagozati rendszerét is: azok önállóvá válnak és közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Négy ilyen jön létre:

  • a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké,
  • a nem olimpiai sportágaké,
  • a fogyatékkal élőké,
  • a diák-, hallgatói és szabadidősporté.

A jövőben az állami sportcélú támogatásokat miniszteri helyett kormányrendeletben szabályozzák, kötelezővé teszik a sportszövetségeknek etikai és gyermekvédelmi, valamint sportegészségügyi szabályok megalkotását. A jogszabály rögzíti a nemzeti sportinformációs rendszer megalkotásának feladatait is.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár korábban azt mondta: az átalakítással jelentősen tehermentesítik a MOB-ot, amelyben a sportszakmai munka kerül előtérbe. Emlékeztetett, hogy Budapest 2024-ben olimpiát szeretne rendezni, s az ezzel kapcsolatos feladatok is a szervezeten keresztül valósulnak meg. Az időzítésről szólva azt mondta: fontos volt a négyéves olimpiai ciklust figyelembe venni, mivel a sportstratégiai programok is mindig négyéves időszakokra vannak kidolgozva.

A módosítások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik