Sport

Nem mond le az úszók kapitánya

24.hu
24.hu

2016. 11. 17. 19:27

Korábban a témában:

A hvg.hu érte el Hargitay Andrást, aki azt mondta, Gyurta Dániel rossz helyzetbe hozta őt. Mint ismert, a kapitány az MTI-nek az úszó korábbi nyilatkozatát pontosította, mire Gyurta a Facebookon csak annyit közölt: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába. Az úszókapitány nem érti a bejegyzést.

A hvg.hu megkérdezte Hargitayt, hogy az egyre több kínos helyzet miatt (a váltó kizárása az olimpián; Gyurta Gergely jegelése, majd indítása 400 vegyesen a rövidpályás vb-n; majd most a Gyurta-nyilatkozat) nem kellene-e lemondania, de

azt felelte, hogy nem mond le.

A cikkben megszólalt Sárdi Ákos is – aki korábban, amikor Hosszú Katinka bírálni kezdte a szövetséget -, szerinte csak romlott a helyzet a hazai úszósportban, és Hargitay Andrást alkalmatlannak tartja a kapitányi posztra. Sárdi sok mindenben egyetért Hosszúval, abban viszont nem, hogy Gyárfás Tamás csak ártott volna a magyar úszósportnak, sokat tett a sportolókért, de bizonyos kérdésekben és módszerekben nem tud egyet érteni a szövetség elnökével.

Előzmények több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszókhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték: megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!”
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belül problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz, ő is kiállt a sportág jövőjéért.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.