Sport

Gyárfás célja változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni

Budapesten aláírták a 2020-as vizes Európa-bajnokságok  rendezői szerződését. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) tájékoztatása szerint a megállapodást Paolo Barelli, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, valamint Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke írta alá csütörtökön.

A szerződés értelmében 2020-ban Magyarország rendezheti az összes vizes Európa-bajnokságot: májusban az úszók, műugrók és szinkronúszók, januárban a vízilabdázók versengenek a Dagály Úszóarénában, júniusban a nyíltvízi úszók Balatonfüreden, míg augusztus 20-án az óriás-toronyugrók Budapesten, a jövő évi vb helyszíneként is szolgáló Batthyány téren.

Miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban aláírták a szerződéseket, Paolo Barelli ellátogatott a jövő évi FINA-világbajnokságot szervező Budapest2017 Nkft. székházába, ahol találkozott a szervezőbizottság társelnökével, Gyárfás Tamással, majd megtekintette az épülő Dagály Úszóarénát is.

Nagyon impresszív világbajnokság lesz a budapesti, és nemcsak azért, mert egy csodálatos uszodakomplexum épül, elképesztő tempóban

– mondta a LEN elnöke, egyben a FINA főtitkára. Hozzátette, “azért is lesz fontos és számunkra különösen értékes ez a vb, mert az olimpia utáni évben Európában láthatjuk a világ legjobb versenyzőit. És arról már nem is beszélek, hogy a magyar csapat rendkívül erős, a helyszínek kiválóak, a Margitsziget csodás, a Duna közelsége és szerepe pedig még egyedibbé teszi az egész rendezvényt.”

A 2020-as Európa-bajnokságokról az európai szövetség első embere megjegyezte, csak jó tapasztalataik vannak Budapestről, ahol 2006-ban és 2010-ben az úszók, 2014-ben pedig a vízilabdázók rendeztek rendkívül sikeres kontinensbajnokságot.

“Európa nagyon erős tagja a FINA-nak, a 2020-as budapesti Eb-re is úgy tekintünk, mint egy lehetőségre, ahol megmutathatja a kontinens, milyen kiváló sportemberekkel rendelkezik. Örülünk, hogy rangos eseményeket rendezhetünk, Magyarország pedig mindig kiváló házigazda, egyfajta főpróbaként tekintünk például a pólósok Bajnokok Ligájának jövő májusi hatos döntőjére is” – beszélt a várakozásairól Paolo Barelli.

Gyárfás Tamás kijelentette: “Paolo Barelli is az ámuldozók sorát gyarapítja, hiszen itt volt a tavaly májusi alapkőletételnél, és azóta ugyan járt kétszer is az új uszodában, de még mindig nehezen hiszi, hogy egy ilyen létesítmény ilyen gyorsan épülhet. Ha pedig kész lesz a komplexum, nagyon fontos, hogy minél több rangos eseményt rendezzünk itt, ezért is fontosak az Európa-bajnokságok.

Büszke vagyok arra, hogy 2004 óta, amikor először a LEN vezetőségének tagjává választottak, hat úszó és két vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát sikerült elnyernünk.

Ezek az események a világbajnokságokkal együtt fantasztikus mértékben segítik a sportágaink fejlődését, népszerűsítését. A célunk változatlan: Európa legeredményesebb úszónemzete maradni.”

Mindez aközben történt, hogy egyre több sportoló akar változást a magyar úszósportban, Hosszú Katinka egyenesen lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 2020-as Európa-bajnokságok időpontjai

LEN Európa-bajnokság (úszás, műugrás, szinkronúszás): 2020. május 4-17.

Vízilabda Európa-bajnokság: 2020. január 12-26.

Nyíltvízi Európa-bajnokság: 2020. június 16-21. (Balatonfüred)

Óriás-toronyugró Európa-bajnokság: 2020. augusztus 19-20.

Masters Európa-bajnokság: 2020. május 19-24. (nyílt vízi Eb: június 20-21.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik