Sport

Kiöregedett sztárok nélkül indul a farokméregetés az NBA-ben

Szerda hajnalban elkezdődik az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakasza, a címvédő Cleveland Cavaliers a New York Knickst, fogadja. Lesz még Portland Trail Blazers-Utah Jazz és Golden State Warriors-San Antonio Spurs meccs is, azaz rögtön elég erősen indít az NBA.

Bár még fel sem dobták a labdát, azt már most kijelenthetjük, hogy ez a szezon más lesz, mint amihez szoktunk az utóbbi időben.

Visszavonult ugyanis Kobe Bryant, Tim Duncan és Kevin Garnett, három korszakos zseni.

Persze korukból adódóan is számítani lehetett erre, de azért így egyben erős volt ez a nagy bejelentéshullám. Kicsit olyan, mintha az embert otthagyná az első szerelme, és bár megpróbál emelt fővel túllépni a kapcsolaton, azért időnként a sarokba kuporodva sírja vissza a régi szép időket. Ez jelen esetben a highglight-videók rongyosra nézését jelenti. Garnett 1995-ben, Brynat 1996-ban, Duncan 1997-ben érkezett a ligába, szóval tényleg lezárult egy korszak.

A szupercsapat

Az élet nem áll meg, még az NBA-ben sem és bár elég kétszereplős idénynek indul a mostani, azért nem lehet azt mondani, hogy unalmas nyolc hónap elé nézünk. Azt már szögezzük le az elején: ha nem a Golden State Warriors, vagy a címvédő Cleveland Cavaliers ünnepel majd a júniusi nagydöntő után, az meglepetés lesz.

Azért a GSW-t vettem előre, mert egy igazolással létrejött ott A szupercsapat. Bár be kellett áldozni két kezdőembert (Harrison Barnest és Andrew Bogutot), de így befért a költségvetésbe Kevin Durant. Már leírva is elég félelmetesen hangzik, hogy Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green és Durant egy csapatban játszik, az előszezonban meg is villantották, mire számíthatnak az ellenfelek: semmi jóra.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A világ legfarokméregetősebb ligája az NBA, még a legpattanásosabb foteldrukker sem nézi jó szemmel, ha egy sztárjátékos csapot-papot hátrahagyva átmegy egy erősebb csapatba. Különösen az számít megfutamodásnak, ha oda igazol, amelyik riválist nem tudta legyőzni.

Kevin Durant bevállalta és beleállt ebbe a dologba.

2007-ben draftolta le a Seattle Supersonics, amiből aztán Oklahoma City Thunder lett. Volt a szezon legértékesebb játékosa, négyszeres pontkirály, járt nagydöntőben az OKC-vel, bajnok azonban sosem volt. Az előző nyugati nagydöntőben 3-1-es előnyből kaptak ki a GSW-től, ez volt az utolsó csepp a pohárban, inkább nem írt alá új szerződést, hanem váltott. Hogy ez a döntés végig fogja kísérni innentől kezdve a karrierjét, az biztos, de ha bajnok lesz a Golden State-tel, akkor gondolhatjuk mennyire fogja érdekelni a sok kritika.

A GSW az előző szezonban elkövette azt a hibát, hogy mindent alárendelt annak, hogy megdöntsék a Michael Jordan-féle Chicago Bulls 72-10-es alapszakasz-rekordját. Sikerült, 73-9 már az új csúcs, más kérdés, hogy ez nem párosult bajnoki címmel. Steve Kerr csapata mindenesetre megtanulhatta, hogy a kevesebb néha több, nem fognak most holmi rekordokkal törődni, minden erejükkel a nagydöntőre és az oda vezető útra fognak koncentrálni. Lesznek buktatók:

  • ilyen kiemelt figyelmet csapat még nem kapott (na jó, talán a Lakers, amikor Dwight Howard és Steve Nash odaigazolt, de az a sztori hamar kifújt),
  • ez a nagy figyelem okozhat problémákat a kereten belül,
  • az egyik sikerkovács, a másodedző Luke Walton elment főedzőnek a Los Angeles Lakershez,
  • és eleve, a szupercsapatokat mindenki le akarja győzni,

de mindezektől függetlenül ez a GSW bír olyan mély kerettel, vannak annyira rutinosak már a játékosai, és kapott egy akkora pofont az előző szezonban (3-1-es vezetésről bukták el ugye a finálét), hogy valami csodának kell ahhoz történnie, hogy ne ők legyenek ott nyugatról a 2017-es döntőben.

Clevelandi fesztiválhangulat

Annyit dicsértem már a Warriorst, hogy azért illene pár szót ejteni a címvédőről is. A clevelandi játékosok becsülettel végigfélpucérkodták és ünnepelték a nyarat, vagy ha más nem, JR Smith megtette helyettük. Ő annyira belement a bulizásba, hogy közben elfelejtett hosszabbítani, ami miatt már LeBron James is kezdett bepipulni.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Smith aztán nagy nehezen csak aláírt, így a csapat magja összességében egyben maradt. A csereirányító Matthew Dellavedova hiányozni fog, az ő – mondjuk ki – mocskos játéka elengedhetetlen kelléke volt a bajnoki címnek. Chris Andersen és Mike Dunleavy személyében két sokat látott veterán érkezett, ha bírják sérülések nélkül, akkor dobnak majd a Cavs játékán.

Címvédő ennyire tehermentesítve nem vágott még neki aktuális idénynek.

LeBron James teljesítette hazatérése legnagyobb célkitűzését: bajnoki címig vezette a Clevelandet. Innentől kezdve már azt a kis miami félrelépést is megbocsájtják neki Ohióban. A fentiek alapján az is látszik, a nyomás a GSW-n van, ha nem szerepel le a Cavs, akkor már nagy probléma nem lehet. Keleten azért még mindig kiemelkednek, szóval a rájátszásig nem lesz túl sok aggódni valójuk.

És a többiek

A két bajnokesélyes mellett érdemes lesz odafigyelni a Tim Duncan-éra utáni Spursre, ami a lehető legjobb pótlást találta meg Pau Gasol személyében. Gregg Popovich amúgy is mindig képes az ingujjából előhúzni egy látványos kosárlabdát játszó csapatot, ezzel most sem lesz probléma.

Akinek a showtime kosárlabda a kedvence, az bizony a Los Angeles Clippers meccseit nézze. Amellett, hogy elég szórakoztató, ahogy Chris Paul labdáit a csarnok tetejéről aláhulló Blake Griffin és DeAndre Jordan bezsákolja a gyűrűbe, vélhetően a mostani az utolsó dobása Lob Citynek, mielőtt atomjaira hullana. Egy sebzett vad pedig mindig érdekessé tudja tenni a versenyt.

A portlandi Damian Lillard arra készül, hogy ő legyen a szezon legértékesebb játékosa. Ez még Steve Kerr szerint is sikerülhet neki, úgyhogy érdemes lesz rá odafigyelni. Meg amúgy is, a Trail Blazers az előző szezon legnagyobb meglepetése volt, ahhoz képest, hogy a mezőny végére várta őket mindenki, ötödik helyen bejutottak a rájátszásba, ott ráadásul mentek is egy kört, a GSW ejtette ki őket.

A one man show kedvelőinek az Oklahoma City Thunder lesz a tökéletes választás, ahol az egyedül maradt Russell Westbrook videójáték-statisztikákat fog felpakolni a táblára meccsről meccsre. És ezzel nem fognak túl sokra menni.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Keleten egy régi-új szereplőt köszönthetünk a jó csapatok közt: a Boston Celticset. A bostoniak megszerezték Al Horfordot, és bár nem feltétlen emiatt, de hosszú évek óta most a legerősebb a keretük, az előző szezonhoz képest biztos előrelépnek és már akkor sem voltak rosszak.

A Toronto Raptors eddig szép volt, jó volt, most azonban vízválasztó szezonhoz érkeztek. Valamit villantani kellene Jonas Valanciunaséknak, és ez elég nagy teher, több franchise bicskája is beletört ebbe a mutatványba.

És meg kell említeni még Dwyane Wade-et, aki hosszú évek után hazatért: 2003 óta játszott a Miami Heatnél, nyert nekik három bajnoki címet, 34 évesen azonban visszatért szülővárosába, Chicagóba. Mögötte pedig romok maradtak Floridában, főleg, hogy Chris Bosh nem kapta meg a játékengedélyt a klub orvosaitól (korábban vérrögöt találtak a tüdejében, azóta megy a huzavona), így a nem olyan rég még a döntő állandó résztvevőjének számító aranygenerációból Udonis Haslem maradt hírmondónak. Ő 36 éves.

A szerda hajnali meccsek

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 1.30

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 4.00

Golden State Warriors – San Antonio Spurs 4.30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik