Russian tennis player Maria Sharapova speaks at a press conference in downtown Los Angeles, California, March 7, 2016.
The former world number one announced she failed a doping test at the Australian Open, saying a change in the World-Anti-Doping Agency banned list led to the violation.
Sharapova said she tested positive for Meldonium, a substance she had been taking since 2006 but one that was added to the banned list this year. / AFP / ROBYN BECK
Sport

Maria Sarapovát már három világcég is elhagyta

24.hu
24.hu

2016. 03. 08. 09:48

A világklasszis orosz teniszező hétfő esti, Los Angeles-i sajtótájékoztatóján döbbentett meg mindenkit azzal, hogy pozitív lett a doppingtesztje az Australian Open után.

Ilyen közlemények után kártyavárként omlik össze az évek alatt gondos és szorgos munkával felépített, stabil várnak tűnő karrier.

Erre példa, hogy a sajtótájékoztatót követően nem telt el huszonnégy óra, és a teniszezőnő egyik legnagyobb szponzora, a Nike bejelentette felfüggeszti kapcsolatát Maria Sharapovával.

Ahogy a CNBC twitter oldalán a Nike-közlemény fogalmaz:

mindannyiunkat elszomorított és meglepett a hír. Úgy döntöttünk, mialatt a vizsgálat folytatódik, felfüggesztjük a kapcsolatot Mariával és továbbra is figyelemmel kísérjük az eseményeket.

Sarapova úgy fogalmazott, egészségügyi okokból – cukorbetegség – immár tíz éve szedett egy gyógyszert, amit az orvosa írt fel neki és eddig egy összetevője sem volt a WADA tiltólistáján. Viszont január elsejétől már doppingszernek számít a Meldonium.

A Meldonium

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

Sarapova és az edzői stáb ugyanakkor nem tudott a szabályváltozásról. A sportoló elismerte, hogy hibázott, és egyelőre fogalma sincs, milyen szankciót rónak ki rá, de reméli együtt tud működni az ITF-fel és nem kell így befejezze karrierjét.

A világ legjobban kereső női sportolója pályafutása során eddig több mint 36 millió dollár pénzdíjat gyűjtött, tavalyi összes bevételét pedig 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin.

A Nike bejelentése után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint egyéves eltiltásra számíthat Marija Sarapova.

A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár. Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1. óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán.

– jelentette ki Craig Reedie WADA-elnök. ”

Az AP hírügynökség szerint ugyanakkor bizonytalan, hogy mire számíthat a 28 éves teniszező: több évre is eltilthatják, viszont ha a sportág nemzetközi szövetsége (ITF) csak kisebb figyelmetlenségnek tekinti az esetet, akkor elképzelhető, hogy tovább versenyezhet.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

at ORACLE Arena on March 7, 2016 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.Stephen Curry megalapította a 300-asok klubját
Németh Krisztián győztes gólt fejelt Xaviéknak, de...