Poszt ITT
AppleMark

Népszabadság-gate: ki lesz a következő?

Karafiáth Orsolya
Karafiáth Orsolya

író, költő, publicista. 2016. 10. 11. 19:12

Képzeljük el, hogy ma egy kvízműsorban vagyunk (nem felvételről megy), és a következő kérdést kapjuk: „Mit tehetnek meg velünk?” Három opcióból választhatunk.

A: Mivel demokráciában élünk, csak olyasmit, ami nem ütközik törvénybe.

B: Mivel demokráciában élünk, semmi olyat, ami a sajtó- és szólásszabadság megszüntetésére irányul, illetve ami az emberi méltóságba gázol.

C: Mindent.

Tudom a nyerő választ. Csakhogy ez már régóta nem játék.

Aláírtam többedmagammal a petíciót, ami kiáll a Népszabadság (egykori) munkatársai mellett. Idézet a szövegből:

Nincs kétségünk afelől, hogy a nyilvánosság elől ma is bujkáló, ismeretlen tulajdonosoknak mi a szándéka azokkal a vidéki napilapokkal, amelyek szintén a birtokukba kerültek. Ezek az újságok egész országrészek számára a helyi közélet egyetlen fórumát jelentik. E lapok jövőjük miatt okkal rettegő munkatársaival is szolidaritást vállalunk. A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is. Sajtószabadságot! Demokráciát!

Akinek nem világos, hogy a lap sunyi és aljas megszüntetése egy rettegő, mindent uralni akaró hatalom akaratának és gyakorlatilag mindenhatóságának fitogtatása volt, az nem tudom, hol élt az utóbbi években. A többi ellenzéki lap lassú kivéreztetése is folyik, már évek óta, ilyen-olyan módszerekkel, a fő eszköz természetesen az állai hirdetések megszűnése, amiből ugye annyi kormánybarát médiumot felhizlaltak, és amiből annyi guccitáskát lehet venni, mint a szemét. És annyi seggnyaló cikket lehet rendelni, ami a csövön kifér.

Meg is teszik.   

Olvasom a fórumokat – minden oldalról, és elképeszt, mennyien bedőlnek a megszűnt nol.hu oldalra is kitett maszlagnak, miszerint a lezuhant példányszámok indokolják az egészet. Nos, aki ezt hozza fel, az mit szól ahhoz, hogy a kormánybarát lapok (print és online) hogy muzsikálnak? Hogy a haveri médiumok mennyi pénzből (köz!) gazdálkodnak, hány állami hirdetés van bennük, és mennyi a felületeiken a propagandatartalom? A Magyar Időknek kimutathatatlan az olvasottsága, a 888.hu-t, a Pesti Srácokat vajon mennyien olvassák? Milyen értéket képviselnek ezek? Na, halljuk a válaszokat. A remekbeszabott Lokált se venné a kutya sem, ha nem ingyen tukmálnák.

És aki mégis konokul a példányszámokon ugrál a továbbiakban is, annak tök rendben van, hogy így bánnak egy szerkesztőséggel?

Az szeretne végigmenni egy olyan megalázó procedúrán, aminek kitették a Népszabadság dolgozóit? Szeretne úgy munkába menni, hogy azt mondják neki, coki, te ide többé be nem mégy?! Hogy a nagyitól kapott pöttyös bögréd, meg a mamád képe ott az asztalodon? Egyéni szoc probléma, amúgy sem kell annyi szart bevinni az irodába. (Friss hír: szerdáig állítólag az újságírók a személyes holmijukat kihozhatják az épületből. Hogy ez milyen rendes dolog! Ez kegy! Hála érte! A kegyeket köszönjük, hagyjuk meg a lakájoknak, vannak elegen.)

Tegye fel a kezét, aki azt imádja, ha az élete csupa kaland, nem akarja tudni, mit hoz a holnap, sőt, külön élvezi, ha minden nap meglepetés. Tegnap még azt hitte, vagy munkahelye, ma nincs, hát ez szuper, teher alatt nő a pálma. 

Az ügy szempontjából teljesen lényegtelen, de le kell írjam: nekem személyesen is sokat jelentett a Népszabadság. Talán a lapnak köszönhetem, hogy a nevemet és a verseimet egy ország megismerte. Kezdő szerző voltam, még húsz éves sem, egyetemista, kisebb lapokban már megjelentek szövegeim. Az egyetemen elterjedt, hogy lehet a Népszabadságnak verset küldeni, egyáltalán nem reménytelen a dolog, ne ijedjünk meg a nagy nevektől, van esélye a pályakezdőknek is.

Így ismerkedtem meg egy szerkesztőségi fogadóórán – többedmagammal mentünk, az egyetemi irodalmi lapunktól, a Sárkányfűtől – Varga Lajos Mártonnal, a rovatvezetővel, aki ezután csaknem két évtizeden át – még akkor is, amikor már évek óta nem dolgozott a szerkesztőségben – segített abban, hogy a verseimmel valóban azt fejezzem ki, amit szeretnék.

Rengeteget köszönhetek neki. Sosem felejtem el a szerdai és szombati izgalmat (ezeken a napokon volt irodalmi melléklet a Népszabiban.), ami az első publikációkat kísérte. (Azt sem, mennyire elképedtem, mikor kiderült, milyen jól fizet a lap, sehol annyit nem kóstált egy-egy lírai szöveg – a kilencvenes évek közepét írtuk.)

Költő, kötete még nincs – állt a vers alatt, a nevem mellett. Hihetetlen löket volt ez egy addig ismeretlen költőnek.

Aztán először a szerdai közlések szűntek meg, végül – gazdasági okokra hivatkozva – kiradírozták a közkedvelt szombati szépirodalmi publikációkat is. (Furcsa, hogy személyesen megélhettem a pályám elején, hogyan veszít az irodalom a presztízséből, miképp szorul ki minden fontosabb helyről.)

Bő hat-nyolc éve a Népszabadság is elkezdett arculatot váltani, épp a visszaeső eladások miatt, akkoriban lett ugyanis már teljesen nyilvánvaló, hogy a print halódik, zuhannak az eladások. A lap elkezdett egy kicsit bulvárosabb lenni, rövidültek a cikkek, a kultúra még inkább kezdett a perifériára szorulni, így én magam is elkezdtem egyre ritkábban olvasni. De mondom, hangsúlyozom, aláhúzom és megvastagítom, hogy ez totálisan lényegtelen a botrány szempontjából. Teljesen és tökéletesen mindegy, kik és hányan és hol és milyen pozitúrában olvasták a Népszabadságot.

Aki a csökkenő számokkal érvel, megkockáztatom, hogy nem ért semmit. Vagy nem akar érteni semmit. Akinek nem tiszta, hogy egy alapos kitakarítás zajlik épp, ahol a cél semmi más, mint a hatalomnak nem tetsző hangok elhallgattatása, az várjon még egy picit, és figyeljen jobban. Nézzük meg, melyik orgánum lesz a következő.

Vannak tippjeim.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.