Mobil

A magyar okostelefon tulajok 90%-a függő

Az okostelefonok kompakt és kényelmes méretüknek, könnyű és szinte bárki számára megtanulható használatuknak, valamint a rengeteg ingyenes, vagy pár száz forintos alkalmazásnak köszönhetően észrevétlenül megváltoztatták az emberi szokásainkat.

A Phonebox legújabb felmérése alapján Magyarországon a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, és a kérdésekre adott válaszok rávilágítanak arra, hogy a készüléktulajdonosok 90%-a érzi magát kellemetlenül és kimondottan feszülten, ha telefonja nem lehet mellette a nap minden egyes percében.

A felmérés eredménye alapján megállapítható, hogy a kérdőívet kitöltők és okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja készülékét szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműző tevékenység gyanánt, és a tulajdonosok 80% használja a telefonját este lefekvés előtt. Ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigpörgetni a Facebookot, ellenőrizni az e-maileket és híreket olvasni. Ez nem csak a pihentető alvás minőségét rontja, hanem a reggeli szellemi aktivitást is kimondottan csökkenti.

Ha van rá lehetősége, akkor szinte mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja a készüléket magáncélra. A függőség egyik legveszélyesebb velejárója, hogy a telefont még vezetés közben is használjuk. Az okostelefon tulajdonosok 30%-a rendszeresen kézbe veszi vezetés közben az eszközét, ráadásul nem telefonálás céljából, hanem a sokkal figyelemelterelőbb alkalmazások használata miatt.

Forrás: Phonebox

Ugyan a felgyorsult technikai fejlődés természetes velejárója, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, hiszen (többek között) megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartást is. Viszont a fenti esetekben ennek ellenére is érdemes odafigyelni arra, hogy sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen nyúlunk a készülékünk után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik