Mobil

Szabad a Viber és a Skype a Vodafone-nál

A piros szolgáltató feloldotta a VoIP szolgáltatások korlátozásait.

Közleményben jelentette be a Vodafone, hogy mostantól minden jelenleg forgalmazott, mobilnetes hozzáférést is tartalmazó, lakossági előfizetéses csomagjában felold mindennemű korlátozást az IP alapú hang- és üzenetküldő alkalmazásokkal kapcsolatban. Röviden tehát: mehet a Viber, a Skype és az összes többi alternatív telefonáló és csevegő app.

Az elmúlt években hiába fejlődtek látványosan az interneten keresztül megoldott kommunikációs megoldások, a mobilszolgáltatók adatcsomag-szűrés segítségével megakadályozták, vagy korlátozták ezek használatát mondván, ezek a programok kikerülik a hagyományos hanghívásokat, ezért tulajdonképpen bevételtől fosztják meg a szolgáltatót. Pedig a hasonló megoldások jelentős spórolást jelenthetnek például a sokat beszélőknek, vagy azoknak, akik a nemzetközi hívások esetén szeretnék kikerülni a roamingdíjat.

Persze attól óva intenénk mindenkit, hogy mostantól nyakra-főre viberezzenek, hiszen továbbra is érdemes kiszámolni, milyen adatforgalmi díjakkal jár egy hosszabb beszélgetés. Szerencsére az okostelefonos rendszerek többsége már képes arra, hogy folyamatosan kövesse a telefon adathasználatát, és akár előre beállíthatjuk, hány gigabájtos kerettel rendelkezünk, mikor jelezzen nekünk a telefon arról, hogy lassan elhasználjuk a havi adatmennyiséget.

Az eddigi korlátozások miatt eddig leginkább WiFi hálózatra kapcsolódó telefonon lehetett csak teljes körűen kihasználni az IP alapú kommunikációs alkalmazásokat, most a hazai szolgáltatók közül elsőként a Vodafone lépett a mobilnetes “felszabadítással”. A bejelentés a jelenlegi lakossági Go, Go+, valamint a Red csomagok előfizetőire, a MobilNet (Basic, M, L, XL) mobilinternetes adatcsomagok felhasználóira és az Üzleti Red, a Vállalkozói Fix és Osztható csomagok előfizetőire vonatkozik, ezen kívül a szolgáltató saját, Vodafone Message+ nevű üzenetküldő alkalmazását is promotálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik