Média

Újabb távozó a Figyelőnél

Jandó Zoltán
Jandó Zoltán

Megint felmondott egy munkatárs a Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója által decemberben felvásárolt hetilaptól, tudta meg a 24.hu. Ezúttal Jandó Zoltán, a Figyelő főleg energiaügyekkel foglalkozó munkatársa döntött a távozás mellett, aki épp tavaly kapott díjat a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) által kiírt “Média az Energiapiacért” című pályázaton a Rezsi-struccpolitika című, a Figyelőben publikált cikkéért, mely az öttagú bírálóbizottság szerint rendkívül hitelesen tájékoztatta a közvéleményt a villamosenergia és a földgáz piac helyzetéről.

Jandó mostani felmondásának köze lehet ahhoz, hogy az új tulajdonos utasítására ki kellett volna venni a laptervből egy cikket, ami az atomenergia piaccal foglalkozott volna. Ez végül csak a szerkesztőség ellenállása miatt jelenhetett meg.

Korábban a felmondás mellett döntött Brückner Gergely, a Figyelő egyik legismertebb, többszörösen díjazott tényfeltáró munkatársa, a Pénzpiac rovat vezetője is, miután kiderült, hogy az új tulajdonos a Fideszhez nyíltan kötődő figurákból álló szerkesztőbizottságot hozott létre, mellyel a lapot eddig irányító Lambert Gábor főszerkesztői jogosítványai is csorbultak. Ráadásul az új szerkesztőbizottsági tagok nem is törekszenek még csak a médium függetlenségének fenntartására sem. A fideszes L. Simon László, egyik szerkesztőbizottsági tag, például azt mondta, nem akar független hetilapot csinálni.  Rajta kívül szerkesztőbizottsági tag lett Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, valamint Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője, aki egyébként ügyvezetője annak a londoni bejegyzésű politikai tanácsadással foglalkozó cégnek is, melynek tulajdonosai között felbukkan Habony Árpád, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója (egyben a Lokál című sajtóterméket megjelentető Modern Media Group tulajdonosa) és Artur Finkelstein negatív kampányokra szakosodott politikai kommunikációs specialista. (Lánczi politikai hovatartozásáról sokat elmond, hogy néhány napja Orbán Viktort Európa új vezetőjeként emlegette.)

Úgy tudjuk, hamarosan Lambert Gábor főszerkesztő is elmegy a kiadótól, sőt további távozások is benne vannak a levegőben.

A Figyelő példányszáma a legutóbbi auditáláskor 7,5 ezer körül volt.

Ma derült ki az is, kik veszik át a végül Puch László egykori MSZP-pénztárnok által felvásárolt Népszava és Vasárnapi Hírek irányítását. Innen Gál J. Zoltán, Vasárnapi Hírek főszerkesztője, aki a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációjért is felelt, vállalhatatlan politikai környezetre hivatkozva távozott.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik