Média

Távozhat a Figyelő főszerkesztője

Lambert Gábor
Lambert Gábor
Információink szerint biztosra vehető Lambert Gábor főszerkesztő távozása a Schmidt Mária által felvásárolt hetilaptól, de más munkatársak is faképnél hagyhatják a fideszes megszállás alá került újságot.

Brückner Gergely (Brückner Gergely)
Brückner Gergely. Fotó: MTI

Tegnap már megírtuk, hogy távozik a Figyelőtől a lap egyik legismertebb újságírója, a számtalan nagy port kavart tényfeltáró cikket jegyző Brückner Gergely, a Pénzpiac rovat vezetője, akit amúgy korábban a Magyar Nemzeti Bank jogi eszközöket is bevetve próbált meg rákényszeríteni, hogy adja ki forrásait, miután az MKB-ügyben közölt leleplező írást. (Jogerős ítélet mondja ki, hogy nem kell kiadnia a forrásait.)

Azt is írtuk, hogy Brückner távozásáról épp akkor született meg a döntés, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Schmidt Mária (a Terror Háza a leggazdagabb magyar milliárdosok toplistáján is szereplő főigazgatója), aki tavaly decemberben egy frissen létrehozott, 3 millió forint alaptőkéjű céggel, a K4A Lapkiadóval felvásárolta a hetilapot a Mediacity Kft.-től, három fős szerkesztőbizottságot állít fel, melynek tagja lett például L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő. Rajta kívül szerkesztőbizottsági tag lett Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, valamint Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője, aki egyébként ügyvezetője annak a londoni bejegyzésű politikai tanácsadással foglalkozó cégnek is, melynek tulajdonosai között felbukkan Habony Árpád, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója (egyben a Lokál című sajtóterméket megjelentető Modern Media Group tulajdonosa) és Artur Finkelstein negatív kampányokra szakosodott politikai kommunikációs specialista. (Lánczi politikai hovatartozásáról sokat elmond, hogy épp tegnap nevezte Orbán Viktort Európa új vezetőjének.) Brückner, aki 10 évet töltött el a Figyelőnél, amikor tegnap megkerestük, nem kívánta kommentálni a fejleményeket, de szerkesztőségi forrásból úgy értesültünk, hogy nem tudott azonosulni azzal, hogy egyértelműen párthoz kötődő figurákat delegáltak a hetilaphoz.

Szintén a környezetéből tudjuk azt is, hogy a Figyelőben meglehetősen feszült lett a légkör az elmúlt napokban. Még emelt hangú, veszekedésnek is nevezhető szóváltásra is sor került. 

Lambert Gábor főszerkesztő is távozhat

A Figyelőben kialakult helyzet miatt egyébként információink szerint szinte biztosra vehető, hogy a hetilap főszerkesztői posztját 2012-től betöltő Lambert Gábor is távozni fog. Tulajdonképpen már csak az a kérdés, hogy milyen körülmények között, például sikerül-e békésen, közös megegyezéssel elválnia a közgazdász végzettségű és három nyelven (angolul, németül és oroszul) is felsőfokon beszélő, korábban a Magyar Nemzetnél és a Világgazdaságnál is dolgozó újságírónak a K4A Lapkiadótól. (Lambert egyébként 2003-tól dolgozik az üzleti hetilapnál, ahol főszerkesztő-helyettes, szenior szerkesztő, gazdaságpolitikai rovatvezető volt.)

Úgy tudjuk, Schmidt Máriáék eredetileg úgy tervezték, hogy Lambert helyére nevezik ki Lánczi Tamást,mivel azonban a főszerkesztő eltávolítását (kirúgását) a Munka Törvénykönyvének idevágó passzusa szerint alátámasztható módon meg kellene indokolni (például sorozatos mulasztásokat kellene felróni Lambertnek), ha azt a munkáltató kezdeményezi, így ötölte ki azt a köztes megoldást a cégvezetés, hogy egy szerkesztőbizottságot hoznak létre, amivel egyébként valójában Lambert eddigi erősnek mondható főszerkesztő pozíciója is jelentősen gyengült.

Lambert Gábor (balra) átadja Bogsch Eriknek az Év embere díjat
Lambert Gábor (balra) átadja Bogsch Eriknek az Év embere díjat. Fotó: Figyelő

Természetesen megkerestük Lambert Gábort is, de azt mondta tegnap, nem szeretne nyilatkozni. Környezetében azonban egészen biztosak a távozásában, csak annak időpontjában nem voltak biztosak: ez heteken, vagy akár napokon belül is bekövetkezhet. Forrásaink szerint Lambert egyszerűen a tőle megszokott korrektséggel, úriember módjára akar távozni, ezért nem ad nyilatkozatot.

Mások is távozni készülnek

Szerkesztőségi forrásból egyébként úgy értesültünk, hogy Brücknert és Lambertet más munkatársak is követhetik a következő időszakban, de egyéni élethelyzetektől függ, hogy ez mikor következhet be. Családos emberek is szép számban vannak a lapnál, akiknek fizetniük kell a gázszámlájukat és a törlesztőrészleteiket, ezért nem mindenki tud azonnal felállni, ahogy egyébként szívesen megtenné. Bár van, aki úgy gondolkodik, inkább lesz egy darabig jövedelem nélkül, de legalább nem kell majd gyógyszereken, nyugtatókon élnie. Mindenesetre arra lehet számítani, hogy az impresszumban több név is cserélődni fog az elkövetkező időszakban.

L. Simon László fideszes képviselő, az újonnan felállított szerkesztőbizottság egyik tagja tegnap azt nyilatkozta az MNO-nak, nem tartja aggályosnak, hogy kormánypárti politikus létére egy hetilap működésébe szólhat majd bele. Egyébként meg nem akar független hetilapot csinálni, mivel szerinte ilyen nem is létezhet.

Izgalmas kérdés lesz, hogy az eddig magát leginkább középen álló, független üzleti hetilapként pozicionáló Figyelő előfizetői hogyan reagálnak minderre. Olyan hírek is eljutottak hozzánk, hogy már akkor több előfizető is előfizetése visszamondását fontolgatta, amikor tudomására jutott, hogy a Terror Háza igazgatója megszerezte a hetilapot.

Frissítés (2017. 07. 01.): Az értesülésünket az idő igazolta. Február elsejei hatállyal Lambert közös megegyezéssel elmegy a K4A Lapkiadótól. A háromfős, fideszes kötődésű szerkesztőbizottság fogja Lambert eddigi feladatait ellátni. Lambert portálunknak azzal indokolta távozását, hogy nem értett egyet a kiadó mostani vezetőségével a lap jövővel kapcsolatos terveket illetően.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik