Média

Véglegesítik a netsemlegességről szóló uniós iránymutatást

24.hu
24.hu

2016. 08. 26. 09:35

Jövő héten kedden teszi közzé végleges netsemlegességi iránymutatásait az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a BEREC.

Az augusztus 30-án megjelenő dokumentum az egységes távközlési piacról szóló tavaly ősszel elfogadott uniós rendelet értelmezését segíti. Elkészítésében magyar szakemberek is aktív részt vállaltak. A június 6-án közzétett tervezetre a nyilvános konzultáció során közel félmillió észrevétel érkezett.

A BEREC egyik idei fő feladata volt, hogy iránymutatást készítsen a hálózatsemlegességről az uniós rendelet hatályba lépése után annak érdekében, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák.

A netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak.

Az augusztus 30-án sajtótájékoztató keretében bemutatandó anyagot az EU-ban széles körben véleményezhették szakmai szervezetek, érintettek és bármely uniós állampolgár, a tervezet szövegének kialakításában a BEREC-et alkotó nemzeti szabályozó hatóságok – így a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai – is aktívan részt vettek. A július 18-án zárult társadalmi egyeztetésre közel félmillió észrevétel, javaslat érkezett, amelynek értékelésével kialakulhatott a végleges és részletes iránymutatás.

A nyilvános, de előzetes regisztrációhoz kötött sajtótájékoztatón Wilhelm Eschweiler, a BEREC elnöke, Sébastien Soriano, a BEREC alelnöke és Frode Sorensen, a netsemlegességi szakértői munkacsoport társelnöke ismertetik majd az iránymutatás részleteit, az egyeztetés eredményeit. Az eseményt egyébként élőben, online is figyelemmel lehet majd kísérni a BEREC honlapjának nyitóoldalán, ahol a közvetítés aznap 14 órától lesz követhető. Emellett bárki kérdéseket tehet fel a témában e-mailben vagy Twitteren a #BERECNN hashtaget használva előzetesen vagy a sajtótájékoztató ideje alatt közvetlenül a BEREC képviselőinek. A sajtótájékoztató videóanyagát a testület YouTube-csatornáján később bárki elérheti. Magyar nyelven is adnak majd tájékoztatást, méghozzá a BEREC magyar tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is közzéteszi saját honlapján, az nmhh.hu-n.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.