netflix _gomb
Média

Nagyon megrémisztette a Netflix előfizetőit az áremelés

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 07. 21. 14:02

A korábban előrejelzettnél jóval lassabban növekedett a Netflix online videostreaming-szolgáltató előfizetőinek tábora a második negyedévben. Ez főleg a májusban történt áremelés miatt lehet.
Korábban a témában:

Csak kétharmad annyi streaming előfizetőt sikerült toboroznia nemzetközi szinten az ismert, Magyarországon is jelenlévő sVoD-szolgáltatónak, mint azt a cég előzetesen várta.

Mi az sVoD?

Az sVoD kifejezés a Subscription Video-on-Demand kifejezést rövidíti, ami a gyakorlatban a Netflix-típusú, előfizetéses rendszerben működő online videotéka szolgáltatást jelenti. A felhasználók havidíjért cserébe videós tartalmakat nézhetnek meg az online tékában elérhető kínálatból. Ilyen szolgáltatása van az HBO-nak, az Amazon Prime-nak, de például a BBC is készül egy ilyen jellegű szolgáltatás bevezetésére.

Az online szolgáltatás iránti érdeklődés jelentősen visszaesett a Netflix anyaországában, az Egyesült Államokban, ahol 2016 második negyedévében csak 160 ezer új előfizetőt sikerült szerezniük, szemben az előző negyedévben tapasztalt hatalmas növekedés során regisztrált 2,23 millió felhasználóval, és a tavalyi év azonos időszakában mért 880 ezerrel.

Az Egyesült Államokon kívüli piacokon sem volt jó negyedéve a cégnek, hiszen a globális számokat áttekintve az látható, hogy 2016 elején még 4,51 millió új streaming előfizetőt szereztek, ám a második negyedévben ez a szám 1,52 millióra mérséklődött. Ehhez képest a cég 2,5 millió előfizetőre számított.

A Netflix részvényeseknek adott tájékoztatójából az derül ki, hogy a fejlemények a Netflixet is kissé váratlanul érték, és úgy gondolják, hogy többeket az riasztott el, hogy a Netflix idén májusban megemelte a kezdeti bevezető árait. A cég azonban bízik benne, hogy a tartalomfejlesztésekre fordított beruházásaik végül eredményre vezetnek majd, ezért a következő negyedévre 2 milliós előfizetői-tábor bővüléssel számolnak.

Jön a török és a lengyel és és a török lokalizáció

Közölték azt is, hogy a Netflix lokalizált tartalmakkal jelentkezik majd Lengyelországban és Törökországban, ahol a felhasználói felületet, a feliratokat és a szinkronokat is igyekeznek majd a helyi nyelvekre elkészíteni. Idővel egyébként más országokban is lokalizációra készülnek, de az is kiolvasható a jelentésből, hogy meglehetősen óvatosak, hiszen jelentős költségekkel jár egy ilyen folyamat. A társaság jelentésében szó esik arról is, hogy hamarosan Kínában is megjelenik majd a Netflix, ami azonban az ottani szabályozói környezetben meglehetősen komoly kihívásokat is tartogat.

A felhasználói szám visszaesése ellenére az árbevételek jól alakultak

A Netflix árbevételei egyébként a második negyedévben 1966 millió dollárt tettek ki, amelyen belül az amerikai piac 1208 millió dollár volt. A következő negyedéves előrejelzés szerint további növekedésre számítanak: az USA-ban 1309 millió, a nemzetközi piacokon 846 millió dollárra taksálják a várható árbevételt.

Amúgy a Juniper Research Digital TV & Video: Network and OTT Strategies 2016-2021 nemrégiben megjelent kutatási anyaga alapján az sVoD típusú szolgáltatók 2021-re az idei évi teljes 14,6 milliárd dolláros streamingből származó árbevételüket 34,6 milliárd dollárra duplázhatják meg.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Netflix egyelőre hiába van jelen Magyarországon, a cég nem tudta igazán felforgatni a piacot

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.