Média

Őrület, hogy mi van a videós streaming piacon

video-on-demand streaming
video-on-demand streaming
Elképesztő számok érkeztek a Netflixhez hasonló havidíjas videostreaming szolgáltatások előretöréséről. Nem csoda, hogy több piaci szereplő is streaming szolgáltatásokban erősítene.

SVoD. Ha így említjük, valószínűleg nem sokan tudják, miről van szó, és valószínűleg akkor sem sokkal vagyunk beljebb, ha kiírjuk, hogy a kifejezés a Subscription Video-on-Demand kifejezést rövidíti. Ha viszont azt írjuk, hogy Netflix-típusú, előfizetéses rendszerben működő online videotéka szolgáltatás, valószínűleg keveseknek kell magyarázni, miről van szó. Példaként persze írhattuk volna az Amazon Prime szolgáltatást, vagy az itthon is elérhető HBO GO szolgáltatást is, amelyek közös jellemzője, hogy valamekkora havidíjért cserébe lekérhetünk különböző videós tartalmakat, sorozatokat, filmeket.

A Wall Street Journal most a Nielsen piackutató cég legfrissebb kutatási adataira hivatkozva arról ír, hogy

az SVoD szolgáltatások az Egyesült Államokban ma már olyannyira elterjedtek, mint a digitális videórögzítők.

Mérföldkőhöz érkeztünk

2016 első negyedévében már az amerikai televízióval rendelkező háztartások felének volt valamilyen előfizetésen alapuló online videotéka szolgáltatása, mint amilyen a Netflix, a Hulu Plus, vagy az Amazon Prime. Az SVoD-előfizetések száma mostanra megegyezik a digitális videórögzítők, műsorrögzítők (DVR) elterjedtségével. A Nielsen Total Audience Research jelentés szerint az amerikai háztartásokban több mint egy éve rendkívül gyorsan terjednek az SVoD szolgáltatások, 2014 negyedik negyedévéhez képest például 9 százalékos növekedésről lehet beszélni.

Ezzel szemben a DVR-rel rendelkező háztartások aránya lényegében semmit nem változott, vagyis másfél éve 50 százalék körül tanyázik a mutató a Nielsen szerint. A DVR-ral és SVoD-dal egyaránt rendelkező háztartások száma 4 százalékot növekedett az egy évvel korábbi értékhez képest: jelenleg a háztartások 28 százaléka rendelkezik egyszerre SVoD-dal és DVR-ral is.

Az előfizetésen alapuló video-on-demand (SVoD) szolgáltatások elterjedtsége az Amerikai Egyesült Államokban. Forrás: Nielsen
Az előfizetésen alapuló video-on-demand (SVoD) szolgáltatások és a digitális videórögzítők (DVR) elterjedtsége az Amerikai Egyesült Államokban. Forrás: Nielsen

A streaming jellegű videós szolgáltatások különösen népszerűek azok körében, akik a kedvenc műsoraikat akkor néznék meg, amikor épp kedvük tartja, szemben a tradicionális (lineárisan szerkesztett) televíziós csatornákkal. Ezek után aligha mondunk azzal meglepőt, hogy az SVoD a fiatalok körében a legnépszerűbb.

A Nielsen legújabb jelentése egyébként arról is beszámolt, hogy

az amerikai felnőttek körülbelül 10 óra 39 percet töltenek médiafogyasztással különböző platformokon és eszközökön, ami több mint 1 órával nőtt egy év alatt.

A felnőttek az idei év első negyedévében 4 óra 31 percet töltöttek a tévéműsorok előtt, ami 3 perccel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. 2014 és 2015 között egyébként 17 perccel csökkent a tévénézésre fordított idő, vagyis úgy tűnik, a tévénézésre fordított idő csökkenése elkezdett lassulni.

A televízióval ellentétben a médiafogyasztás jelentősen, két számjegyű mértékben ugrott meg a digitális eszközökön. Például az amerikai felnőttek átlagosan napi 1 óra 39 percen át használják az okostelefonjukat médiafogyasztásra, ami 60 perces növekedés egyetlen év alatt.

Nagy piaci mozgások a streaming piacon

Eközben a hírek alapján hamarosan saját, a Spotify-hoz hasonló streaming típusú zenetárat nyit az Amazon, a Hulu videós szolgáltató pedig a Disney/ABC-vel arra vonatkozó szerződést írt alá, hogy a legnépszerűbb sorozatok egész évadait elérhetővé tehesse; az eddigi információk alapján ötszáznál több epizódra és legalább kéttucatnyi filmre lehet számítani a Hulu Kidsben. A Hulu eközben megkezdte annak előkészületeit is, hogy már 2017-ben olyan lineáris tévécsomaggal is kirukkoljon, amelyben megtalálható lesz az ABC, a Disney Channel, az ESPN, a Fox, az FX, a Fox News és a Fox sportkínálata is. A Spotify pedig saját gyártású videósorozatokkal szeretné meghódítani az embereket, ehhez pedig ismert színészeket is szerződtetnek. Eközben pedig a BBC is Netflixhez hasonló SVoD szolgáltatás indítására készül, pedig az Egyesült Királyságban legutóbb már több mint 5 millió Netflix előfizető volt.

Itthon egyelőre nem hasít a Netflix

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Magyarországon egyelőre elmaradt a nagy áttörés a Netflixszel kapcsolatban. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a magyarok főleg a szinkronizált, magyar nyelvű tartalmakat keresik, márpedig a Netflixen a magyar nyelvű tartalmak száma egyelőre korlátozott, bár vannak már ez irányú pozitív fejlemények is.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik