Média
BBC Scotland HQ

A BBC-től kaphat riválist a Netflix

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 05. 17. 15:35

A brit közmédia az ITV-vel és az NBC Universal cégekkel is tárgyalásban van egy új, előfizetésen alapuló, Netflixhez hasonló szolgáltatás elindításáról. A brit kormány rábólintott a tervekre.
Korábban a témában:

A BBC – amelyről épp ma írtuk meg, hogy teljesen átalakítja online tartalomszolgáltatását, kiváltva ezzel a gasztronómia szerelmeseinek haragját – azt tervezi, hogy zöldmezős beruházásként új, a Netflixhez és az Amazon Prime-hoz hasonlító szolgáltatást indít. Az új szolgáltatás elindításához a múlt héten már meg is szerezték az engedélyt David Cameron kormányától.

Egy kormányzati dokumentumban üdvözölték, hogy a BBC előfizetési szolgáltatásokat fejlesztene és tesztelne, ugyanakkor a kormányzat részéről azt is leszögezték, hogy csak további szolgáltatásokért kérhetne a BBC pénzt, tehát az amúgy előfizetési díjat fizető emberektől csak akkor szedhetnének díjat, ha a már egyszer megfizetett szolgáltatáson felül kapnának valamilyen plusz szolgáltatást.

A Guardian vezetőségi forrásai szerint a BBC egyébként már tárgyalásokat folytat a lehetséges partnerekkel, köztük olyan cégekkel mint az ITV és az NBC Universal, amely több népszerű műsor, például a Downton Abbey jogaival is rendelkezik.

Az új szolgáltatás streaming alapú lesz. Az első információk alapján a BBC műsoraiért 30 nappal a sugárzás után már fizetni kellene, de emellett néhány saját tartalom is elérhető lenne, amihez jól jön, hogy a BBC most is több dokumentumfilm, vígjáték és dráma premierjogával rendelkezik, bár ezen anyagok jelentős részét már levetítette a BBC.

Ha a BBC valóban el tudja indítani a szolgáltatását, az azért is érdekes lehet, mert egyes tartalmai mostanáig a Netflixen és az Amazon Prime-on is elérhetők voltak, többek között ilyen a népszerű Top Gear is, amelynek megvásárolták a BBC-től a terjesztési jogait. A BBC egyes műsorait ezenkívül DVD-n is terjesztették, valamint kereskedelmi csatornák is előszeretettel vásároltak műsorokat, hogy azokat saját maguk is terjesszék. (Nemrég kötött megállapodást például a BBC és az SPI, így a Magyarországon is fogható Filmbox is levetít több világhírű BBC-s műsort.) Nagy kérdés, hogy ha a BBC elindítja a “saját Netflixszét”, akkor ezekkel az együttműködésekkel mi lesz a továbbiakban. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket az ügyben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.