Morning show (győr, class fm, morning show, )
Média

Megvették Simicska rádióját, a Class FM-et

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 23. 13:43

A Class FM rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tulajdonosa - az eddig Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó - Advenio Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét megvette a Sláger Rádió Zrt.

A Kempinski Hotelben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be pár perccel ezelőtt, hogy megvásárolta a Sláger Rádió Zrt. a Class FM-et működtető Advenio Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét. A tranzakcióra vonatkozó szerződés aláírására még május 17-én került sor, és ma reggel be is jelentették a Médiatanácsnak az ügyletet.

Az Advenio Zrt.-t megvásárló Sláger Rádió Zrt.-ben John Michael McNuttnek különböző cégeken keresztül összesen 85, a Marquard Mediát tulajdonló Jürg Marquardnak egy cégen keresztül 15 százaléknyi tulajdonrésze van, de valószínűleg John Michael McNutt néhány százaléknyi részedést ad a saját részvényeiből az Emmis Communicationsnek is, mely az Egyesült Államokban mintegy 20 rádiót működtet, illetve a “régi” Sláger Rádiónak is tulajdonosa volt.

Az új tulajdonos képviselője, John Michael McNutt, a Sláger Rádió Zrt. vezérigazgatója és többségi tulajdonosa azt mondta, nem tervez változtatást a Class FM menedzsmentjében és a csapatban, amelynek legjelentősebb része az egykori, 2009-ben elnémult Sláger Rádióból érkezett, de sokan vannak közöttük az ugyancsak akkoriban megszűnt Danubius Rádiótól is.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. új tulajdonosa szerint erős és összetartó, professzionális csapat dolgozik a cégnél, amelynek tagjaira ezután is számítanak. Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója – aki egyébként korábban a Danubius Rádiónál és a Sláger Rádiónál is dolgozott különböző vezetői pozíciókban – azt is mondta, továbbra is számítanak például Sebestyén Balázsékra a reggeli műsorban, a Morning Show-ban.

A 24.hu azt firtató kérdésére, hogy a Juventus Rádiót annak új tulajdonosa, a Radu Morar vezette Tematic Media Group nemrégiben Sláger FM-re keresztelte át, és ez a névegyezés nem okoz-e problémát a Sláger Rádió Zrt. szempontjából, a Class FM (Advenio Zrt.) új tulajdonosának képviselője azt mondta, hogy az egykori Juventus Rádió vételkörzete jóval kisebb mint a Class FM-é, egyébként pedig a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatban egyeztetésekre kell majd sort keríteni.

Az új tulajdonosnál érdeklődtünk arról is, hogy nem tartanak-e attól, hogy a most megvásárolt cég értéktelenné válik, ha a Class FM-nek novemberben lejár a hét éve létrejött frekvenciaszerződése és a rádió emiatt végül elnémul, azt mondta, hogy egyelőre korai lenne ilyesmiről beszélni, de nem ismeretlen számukra a frekvenciával kapcsolatos kérdés – annak tudatában vették meg a céget. Michael McNut reményét fejezte ki, hogy a Class FM további 5 évig használhatja majd a frekvenciáját és a koncessziós szerződésüket a Médiatanács végül meghosszabbítja majd.

Az új tulajdonos képviselője azt is mondta, hogy nem folytattak tárgyalásokat a miniszterelnökkel, a kormánypártokkal és az ellenzékkel sem a felvásárlásról. Ezt ugyanis a médiatörvény nem teszi szükségessé – tette hozzá McNut.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt miért adta el a rádiót, ha az jól működik, Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója azt mondta, hogy nincsen tisztában Simicska és Nyerges motivációjával.

Michael McNut arra, hogy tervezik-e esetleg, hogy a megszerzett rádiót a későbbiekben egy másik tulajdonosnak adják tovább, azt felelte, hogy az amerikai Emmisnek fel fog ajánlani néhány százaléknyi tulajdonrészt a saját tulajdonának rovására, de egyebekben nagyon fontos számára a lojalitás, a hűség, vagyis nem gondolkodnak továbbadásban.

A 24.hu arról is érdeklődött, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt esetleg a Lánchíd Rádióból és a Music FM-ből is kiszáll-e,  illetve ezeket az adókat a mostani tranzakció érinti-e. Azt mondták erre, hogy ezek teljesen más típusú rádiók, és ezek nem képezik tárgyát a mostani bejelentésnek.

Turi Árpád és Michael McNut a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a Sláger Rádió Zrt. működtette 1998 és 2009 között az ország legnagyobb és legsikeresebb rádióját üzemeltette, a Sláger Rádiónak fénykorában 2,2 millió hallgatója volt. A Class FM-et 2,8 millióan hallgatják országszerte – állította Turi. (A hivatalos hallgatottsági adatokról itt írtunk korábban.)

A Class FM továbbra is alapvetően zenét sugároz majd, nem kerül sor profilváltásra – hangzott el többször is a luxusszállodában.  A Class FM legnagyobb konkurensének a Petőfi Rádiót említették, de versenytársuknak tekintik a Music FM-et és Andy Vajna kormánybiztos most induló Rádió 1 csatornáját is.

A mostani tranzakció legnagyobb pikantériája egyébként az, hogy a Class FM-et működtető Advenio céget épp az a Sláger Rádió Zrt. vásárolja fel, amely 2009-ben azért maradt országos frekvencia nélkül, mert Simicska-Nyerges érdekeltsége, valamint az időközben már megszűnt Neo FM-et működtető vállalkozások kerültek ki győztesen az akkori frekvenciaháborúból.

Pontosított a Marquard Media

A Marquard Media Magyarország a hétfői sajtótájékoztatóval kapcsolatban kedden pontosított. A társaság azt jelezte, hogy a Marquard Media Magyarország nem szerzett semmilyen tulajdonrészt a Class FM-ben, illetve azt működtető cégben. A Sláger Rádió Zrt. egyedül vásárolta meg a Class FM tulajdonosát, az Advenio Zrt-t. A Sláger Rádió Zrt.-ben ugyanakkor Jürg Marquardnak részesedése van egy MEM Magyar Electronic Media nevű cégen keresztül, de ez tájékoztatásuk szerint nem kötődik semmilyen módon a Marquard Media-hoz, azonkívül, hogy a közös végső tulajdonos miatt kapcsolt vállalkozásnak minősül.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.