Kultúra

Horror-fanok, örvendjetek! Dögös lesz az idei termés

Jön a Fűrész nyolcadik része, végre teret kapnak rasszista horrorfanok is és King Kong idén úgy odacsap, hogy négy másik majmos film adja a másikat, és az is kiderül végre, hogy mi újság a Mosómedve városban.

A Kaptár: Utolsó fejezet/Resident Evil: Final chapter 
Hazai premier: június 26.

Elhiszi ezt bárki? Mármint, hogy tényleg úgy néz ki, hogy 15 év és 5 film után a széria egyszer s mindenkorra lezárul? Én aligha, de ne legyen igazam! Mila Jovovich hatodjára is szembeszáll a szuperapokaliptikus disztópiában masírozó high-tech zombikkal. A történet szerint, mely közvetlen az ötödik felvonás után játszódik, Alice visszanyeri szuperképességeit és visszatér a megtévesztő nevű Mosómedve városba (Raccoon City), hogy VÉGLEG, MINDÖRÖKRE leszámoljon a T-vírussal és a veszélyt jelentő Esernyő Vállalattal (Umbrella Corporation). Sok sikert kívánok hozzá, de tényleg!

222de160-106d-11e5-9d78-7953f725a0a2_raccoon-990x500

Keresztesi kolléga egyetlen kérdésben foglalta össze a lényeget: De tényleg biztos, hogy teljesen véglegesen, visszavonhatatlanul örökre vége? (Amúgy nem, animációs filmet fog kapni valamiféle spin-off történet, Resident Evil: Vendetta címmel.)

Körök/Rings
Hazai bemutató: február 2.

A Kör-kérdés (haha), hogy lesz-e folytatása az előző résznek, 2005 óra tartja lázban a rajongókat, pedig inkább volt vicces, mint para. Pedig az eredeti japán verzió meglepően jó. (Na de kérem, tényleg komolyan lehet venni egy kócos, elkenődött sminkű kislányt, aki a tévén keresztül abuzálja a képernyő innenső felén lévőket?) Az egyébként sem túl erős koncepciót azzal csavarták meg a legújabb filmben, hogy a videofelvételben van még egy videofelvétel. MÉG EGY! Meg egy e-mail, amit soha senkinek nem szabadott volna látnia, és mindez ráadásul a legelső film előtt játszódik. Mivel a Körök már-már nevetségesen sokat csúszott az eredeti megjelenéshez képest: 2015 óta ez az ötödik premierdátum és már mi is megírtuk egyszer, hogy a tavalyi lett volna a végleges, ezeket a sorokat annak reményében írom, hogy soha többet nem kell cikkeznünk arról, hogy mikor lesz a Körök legközelebbi premiere.

Az egészség ellenszere/A Cure for Wellness
Hazai bemutató: február 23.

Gore Verbinski, akinek nem csak neve vicces de az a tény is, hogy a fentebb taglalt franchise első részéért is felelősségre vonható (no meg A Karib-tenger kalózai első három részéért) végre úgy tűnik nem váltja apró pénzre tehetségét és valami igazán eredetivel fog előrukkolni.

cvikli

A multicég góréjának nyomába eredő fiatal alkalmazott (Dane Dehaan) olyasmivel szembesül az Alpokban található magánszanatóriumba, ami egyáltalán nem arra utal, hogy főnöke pihenéssel töltötte volna az időt, mi több, úgy tűnik, őt magát is meg akarják gyógyítani.

Alien: Covenant
Amerikai bemutató: május 19.

Tisztában vagyok vele, hogy rengetegen várják, azzal is, hogy a Prometheusnak is igen nagy népszerűsége volt annak ellenére, hogy a kritikusok nem szerették (bevételt azért hozott rendesen). De a trailert elnézve csak arra tudok gondolni, hogy a történet a következő lesz:
Valakik elmennek valahova, ahol valami megfertőz Valakit, de erre valahogy csak túl későn jönnek rá a Többiek, úgyhogy Valaki átalakul és kinő/kifejlődik belőle/benne Valami, aztán sorra meghalnak a Többiek, akik valahogy nem fertőződtek/haltak még meg, úgyhogy valahogy megpróbálják megakadályozni, hogy a Valami megfertőzze/ölje őket, amíg nem túl késő. 

Mindez a Prometheus után, de az Alien előtt fog játszódni. Bár istenigazából kár lenne bármi többet is várni a survival-horror nagypapájának számító Alien-franchise akármelyik részértől, ha egyszer ez a formula évek óta bevonzza a nézőket a moziba. (Személyes kedvencem mégis a harmadik rész, ahol ügyesen elrejtett valláskritika és gender-kérdések is helyet kapnak.) Ennek ellenére várjuk? Várjuk! Van kérdés? Nincs kérdés.

Az/It
Hazai bemutató: szeptember 7.

Féltek a bohócoktól? Pedig nem gázabb, mint félni egy kacsától, ami követ (ez egy létező félelem: anatidaephobia-nak hívják). Stephen King Az című regényének második filmes adaptációja nem más, mint az 1990-es film újrázása. Horrorban Stephen King-adaptációt készíteni mindig tuti siker, mondjatok akár egy olyan filmet, ami ne lett volna sikeres/legendás/emlékezetes! Na ugye!

Őszintén remélem, hogy az Az nem fog beleesni abba a hibába, amibe a nagy sikerű elődök remake-jei bele szoktak, azaz túltolják a mérőszámot erőszak/vér/brutalitás tengelyen. Egyelőre nincs hozzá trailer, csak egy plakát, amin az Stellan Skarsgard kisfia, Bill Skarsgard kisfia látható bohócnak maszkírozva (aki zavarba ejtően hasonlít a fiatal Steve Buscemire).

Kép: Besenyei Lotti
Kép: Besenyei Lotti

Kong: Koponya-sziget/Kong: Skull Island
Hazai bemutató: március 9 .

1933-at írunk és a kor filmtechnikája legyártja az egyik legfontosabb filmtörténelmi mérföldkőnek számító King-Kong című filmet. Ahhoz képest, hogy milyen régi, mégis fontos ez a mozi, idén már a nyolcadik feldolgozása érkezik Jordan Vogt-Roberts rendezésében akinek a kiváló A nyár királyait is köszönhetjük. Az új óriásmajmos film, ha lehet (már hogyne lehetne) az eddigi egyetlen “komolyan vehetőbb” alkotásnál, a 2005-ös Peter Jackson félénél is jóval badassebbnek tűnik, pedig abban volt egy verem tele csúnya, gusztustalan, nagyon para rovarokkal.

A történet szerint tudósok és katonák kutatásokat akarnak végezni a Koponya-szigeten, de jól felhúzzák ezzel Kongot, és belekeverednek a sziget őshonos fajainak ádáz harcába. Erre filmre teljes joggal lehet alkalmazni a kiváló médiaközhelyet miszerint ELKÉPESZTŐ SZTÁRPARÁDÉVAL KECSEGTET: Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John Goodman és John C. Reilly is tiszteletét teszi a majomvadászat során.

Jaj, ez nem az, ez egy másik kedves film egy óriásgorilláról. Szóval itt van a Koponya-sziget trailere:

Hopsz. Igen ez is majmos és idén jön, de ez még mindig nem az, mindjárt megkeresem, amit mutatni akarok, most már tényleg. Addig nézzük meg a 1933-as film előzetesét:

És akkor itt a film trailere végre!

Illetve ez az! Bocsánat, íme:

És ezzel véget is ért az itthon is biztosan bemutatásra kerülő horrorfilmek sora. Igen, ez kicsit szomorú, de lássuk, mi az, amiről még nem biztos, hogy érkezik, de mindenképp szeretnénk megnézni!

The Belko Experiment 

Nézzünk mélyen magunkba és lássuk be: néha nagyon szívesen fognánk az íróasztalunkon álló lámpát és vernénk szét módszeresen a kedves munkatársak fején valami apróság miatt. Nem szégyen ezt bevallani!

A The Belko Experiment erre az ősi ösztönre reagálva mutatja be egy non-profit segélyező cég legkeményebb munkanapját, amikor is a kedves munkatársaknak meg kell ölniük egymást, hogy néhányan életben maradhassanak. A legerősebb érv a középszerű történet mellett James Gunn neve (A galaxis őrzői, Super) aki íróként és producerként is bábáskodik a film felett.

Zéró páciens/Zero Patient

Morgan (Matt Smith, a 11. Doctor) megbetegszik egy globális járványban, de szerencsére annyira nem, hogy ne tudjon kommunikálni a többi fertőzöttel, akik semmi mást nem akarnak, csak gyilkolni. Morgan kezében van hát az emberiség sorsa stb., stb., stb. Értjük, zombifilm amiben az időutazó Doctor Who fog szerepelni. Személy szerint utóbbi miatt várom, talán kiderül Matt Smith-ről, hogy nem csak bolondos időlordnak jó. Reméljük.

mv5bngq5odrjztetmzkwos00nzbmlwflnditztdkmdmzzgq2nti4xkeyxkfqcgdeqxvymtuwmjm2ng-_v1_

Annabelle 2

A Démonok között-széria spin-offjaként bemutatkozó Annabelle méltó módon hozta az “anyafilmek” színvonalát, miközben némi újítást is képes volt hozni a “para baba para dolgokat művel”-típusú horrorfilmekben. A folytatás egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezik, viszont az első teaser már elég sokat sejtet, és biztosít arról, hogy ez utána film után sem fogunk nyugodtan aludni.

Saw Legacy

Úgy kell a világnak egy újabb Fűrész-film, mint az egyszeri Fűrészcsapda túlélőnek egy újabb megpróbáltatás. Én nagyon szerettem a Fűrész-sorozat első néhány darabját (mondjuk a harmadik részig), ám a gondosan felépített pszicho-thrillert lassanként felváltotta a színtiszta brutalitás és öncélú végtag-levagdosás. Persze ettől még a Fűrész tanítványokról szóló folytatások éppen még tartalmazhatnának tartalmas “mondanivalót”.

Már ha lehet ilyesmiről beszélni egy horror-széria kapcsán. A hetedik részt például háromszor láttam úgy, hogy mindig csak a végén jöttem rá, hogy már láttam… Remélem ez inkább a filmről mond el többet, mint rólam. Akkor mégis miért várjuk? Álszent módon szeretjük azt nézni, ha másnak rosszabb, mint nekünk. Pláne ha végtag-amputálásról van szó. Íme itt van hozzá egy teaser trailer tavalyról.

World War Z

A film, ami egy világhírű dokumentum-regényből született és középszerű zombi-túlélőfilm lett belőle, persze elég jó bevételt hozva a Paramountnak. Bennem már akkor felvetődött, hogy vajon nincs-e értelme inkább egy antológia-sorozatot készíteni a regény egyes novelláiból, ahol a japán bálnavadászok és a diósgyőri várrom-védők is elég nagy hangsúlyt kapnak a 13 éven át tartó Nagy Zombiháborúban. Szóval érdeklődve, de a fentiek miatt kissé szomorúan, érdeklődéssel várjuk,  hogy Brad Pitt miként lép nehezen, de közelebb a világbéke felé megannyi zombihegyen keresztül.

maxresdefault-660x382

XX

A végére maradt az egyik legizgibb mozi, az XX. Az XX koncepciója szerint négy rövid horror-történetet fog elmesélni, négy női rendező bábáskodásában. A koncepció némiképp emlékeztet az ABC’s of Death című antológia filmre, amit ezúton is nagy szeretettel ajánlunk mindenkinek. Az XX-ben Jovanka Vuckovic rendezi a The Box című fejezetet, Annie Clark a Birthday Party címűt, Benjamin Roxanne a Don’t fall-t, a Her Only Living Son-t pedig Karyn Kusama.

Raw

Ha van kellemetlenebb dolog annál, minthogy a nézőközönség  tömegesen rosszul lesz az új filmed bemutatójánál és ezért mentőt kell hívni, akkor bizonyára még nem rendeztél filmet arról, hogy egy fiatal lánnyal egy beavatási szertartás során az állatorvosi egyetemen húst etetnek emiatt elkezd vágyni a különböző húsfélékre. Hát, alighanem innen ki lehet találni, hogy miről is szól Julia Ducournau új filmje, pláne ha horror. Jó étvágyat szórakozást!

Get out

A fajgyűlölet népszerű slágertéma épp az USA-ban, vélhetően ez is inspirálhatta Jordan Peelet új filmjének elkészítésekor. A történet a fekete-fehér vegyespárok akklimatizálódásának problémáját dolgozza fel sajátos stílusban. Chris, aki épp most ismerkedik meg barátnője befogadónak tűnő családjával hamarosan furcsa dolgokat kezd tapasztalni a vidéki házikóban. A Christ játszó Daniel Kaluuya már bizonyította rátermettségét a Sicarioban, a rendezőnek azonban ez lesz az első önálló filmje. Mi már nagyon várjuk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik