Kultúra

Hihetetlen, de minden idők legbékésebb korszakában élünk

Legalábbis erre fut ki a Spektrum saját gyártású új sorozata, az Erőszakos ember.

Terrorista-akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek a kifejezések ma behálózzák a mindennapjainkat. Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell?  Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket. Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt, filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, és miért „erőszakos az ember”.  Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.

Egyedi sorozat, a téma leghíresebb gondolkodójával

Magyarországon nem készült még ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: az egyes szakterületek kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió, az erőszak, a brutalitás kérdésével. Most a Spektrum az egyik legfelkapottabb gondolkodóval, a Harvard Egyetem professzorával, Steven Pinkerrel ismertet meg, aki tudományos bestsellerében, a The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined című kötetben nem keveset állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Olyan mai gondolkodók vélekednek a professzorhoz hasonlóan erről a kérdésről, mint Joshua Goldstein vagy épp Francis Fukuyama.

Fotó: Noguchi / Porter Novelli
Fotó: Noguchi / Porter Novelli

Az Erőszakos ember négy része az erőszakot a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be. Minden rész kulcsfigurája Pinker professzor, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta. A sorozat első része az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről szól, a második epizód teljes egészében a terror és háborúk jelenlétét kutatja. A harmadik rész a „hétköznapi”, mindennapjaink családon belüli, iskolai zaklatásairól szól, az utolsó epizódot pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatának szenteli a Spektrum. Szakértők itthonról és a tengerentúlról segítenek az erőszak megértésében, köztük Csányi Vilmos etológus, Keleti Arthur IT biztonsági szakértő, de megszólal Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb pszichológusa, a stanfordi börtönkísérlet atyja is. A sorozat producere Lévai Balázs filmrendező, könyvszerző, televíziós újságíró, dokumentumfilm-készítő.

Provokáció? Nem.

Mára az erőszak mértéke szerte a világban csökkent – ezt mutatják a statisztikák. A sorozat azt nem állítja, hogy az erőszak el is fog tűnni a földről, vagy hogy mindig csökkenni fog, de az elemzések szerint kevesebb ma az erőszak, mint bármelyik korábbi korszakban. Hogy miért hisszük másként? Pinker professzornak van válasza:

Mivel a hírekben minden eddiginél több erőszakot mutatnak, az ember azt hiheti, hogy minden eddiginél erőszakosabb világban él. Pedig a statisztika éppen az ellenkezőjét mutatja: soha nem éltünk olyan békés korszakban, mint ma. Ma minden eddiginél kisebb az esélye annak, hogy egy földlakó más ember által okozott erőszakos halált haljon.

Hogy Steven Pinker mire alapozza fenti állításait? A sorozat talán már választ ad: az Erőszakos ember október 13-án este 9-kor indul a Spektrumon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik