Kultúra

Az egykor szovjetek által lakott, elhagyatott norvég város, melynek főterét még ma is Lenin őrzi

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 07. 06. 18:57

A Norvégiához tartozó Spitzbergák egészen 1920-ig senkiföldjének számítottak, noha többek közt az oroszok, a norvégok és a svédek is bejelentették rá az igényüket. Ennek köszönhetően több nemzet kezdte egy időben kihasználni a szigetcsoport adottságait – így a svédek, akik 1910-ben alapították meg itt szénbányász városukat, Pyramident.

Az 1920-ban megkötött, négy évvel kséőbb hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a terület Norvégiához került, noha szuverenitásuk erősen korlátozottnak volt tekinthető. A többi állam hajózási és halászati célból továbbra is használhatta a területet, sőt, kereskedelmi vállalkozásokat is indíthattak.

A természeti kincsek kiaknázási jogait Norvégia azonban lassan a legtöbb országtól megvásárolta, de az oroszok kemény diónak számítottak a kérdésben. Ők 1927-ben megvették Pyramident, és több, mint hét évtizeden át folytatták itt a szén bányászatát.

A város legérdekesebb része egyértelműen a főtere, ahol a látogatók a világ legészakabbra fekvő Lenin-szobrát csodálhatják meg.

Az állami Artikugol tröszt egy időben ezer lakosúvá duzzasztotta a települést, noha látták, hogy a tartalékok egy idő után kifulladtak. Így is történt: 1998. március 31-én felszínre hozták az utolsó széndarabot is, az állomásnak pedig befellegzett.

Lakói annyira gyorsan hagyták el a települést, hogy legtöbb használati tárgyuk és eszközeik is az asztalokon, illetve a házakban maradtak.

Az azóta eltelt két évtizedben a település szellemvárossá vált, noha 2007 óta igyekeznek szabadtéri múzeummá alakításán – mindeddig sikertelenül.

A város ma hómobilall közelíthető meg, épületeinek látogatását pedig a továbbra is tulajdonos Artikugol határozottan tiltja.

A bányászati óriás 2007-ben helyreállította a hotelt, némiképp helyrepofozta az infrastruktúrát, sőt, egy új áramfejlesztőt is üzembe helyezett, hogy mindezek segítségével az ide érkező turistáknak színvonalasabb szolgáltatást nyújthassanak.

Fotók: Wikimedia Commons, Murray FooteeAnders Lanzen és EnglishRussia
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.