Kultúra

Kifut a Titanic, és rajta akarsz lenni

Ma startol a 23. Titanic Filmfesztivál, és mivel ilyen briliáns a felhozatal, teljesen szubjektív listánkkal segítünk válogatni. 10 mozi, amire biztosan megéri beülni.

The VVitch

Az A New England Folk Tale alcímű horrort már csak azért is érdemes felvenni a titanicos filmlistánkra, mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez az egyedüli lehetőség, hogy a filmet mozivásznon láthassa a magyar moziközönség – ami mondjuk a Titanic filmjeinek jó részére igaz ugyan, de tudjuk, hogy horrorfronton milyen szegényes általában az éves mozikínálat. A sztori főszereplője pedig egy család, akiket egy ponton abuzálni kezdenek a sötét erők – mi más, ugye, ha horrorról beszélünk. A háttér a középkori New England és egy nyomasztó erdő tőszomszédsága. Vetítési időpontokért katt a címre.

Experimenter

Bocsáss meg, tisztelt olvasó, de nem tudom levetkezni a tényt, miszerint felsőfokú tanulmányaim legalább egyharmadát különféle pszichológiai tárgyú kurzusok tették ki, s mint ilyen, nyilván felcsillan a szemem, amikor egy mozi azt ígéri, hogy az egyik legnagyobb hatású szociálpszichológiai kísérlet atyjáról, Stanley Milgramről mesél. Milgram volt az a kutató, aki a nácizmus lélektanát akarván megérteni elvégezte a híres kísérletet, melyben az alanyok áramütést mérnek a szomszéd szobában ülő, egyébként szimpatikus idegennek, így vizsgálták a helyzethez való alkalmazkodást, a lelkiismeretet és a szabad akaratot. Szomorúan aktuális téma ez ma is, amikor a szélsőséges mozgalmak úgy virulnak, mint áprilisban az aranyeső.

Démonok (Les Démons)

Montreálban egymás után rabolnak el fiatal fiúkat, főhősünk, a tízéves Felix maga is a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik. Magától is szorongó, félős alkat, a történések fényében most még oka is van a félelemre. Ez a kanadai mozi azért tűnik izgalmasnak, mert a külső világ ijesztéseit és a belső szorongásokat egymás mellé állítja. Várós.

Madárkák (Sparrows)

Elfogult vagyok: a tavalyi Scope 50, a filmrajongókból verbuvált közösségi online filmfesztivál nyertes filmje, a Magam ura az egyik legjobb film volt, amit tavaly láttam. Idén a Scope már százasra bővült, a Scope 100 pedig idén a Madárkákat hozta ki győztesnek, azaz ez lesz az a mozi, amelyet forgalmazásba juttatnak, a kissé kommersz honi felhozatalt színesítendő. A mozi egy kórista fiú felnőttéválás-története, ha másért nem, már csak azért is megéri megnézni, mert Izland hidegrázós szépségű tájain játszódik.

Tanna

A fesztivál nyitófilmje ugyan nem doku, de valós eseményekből indul ki, és szereplői is „valódi” vanuatui őslakosok, ezzel komoly látókör-szélesítést ígér. A történet egyfajta dzsungelbéli Rómeó és Júlia történet: két fiatal szeret benne egymásba, ám a törzsi harcok miatt el kellene szakadniuk egymástól. A pár megszökik, de az ügy korántsem ér ezzel véget, dönteniük kell a saját szerelmük vagy a törzsük biztonsága között, miközben az a kérdés is felmerül, hogy a törzsi törvények és az egyén vágyai szükségképpen szembe kell-e menjenek egymással.

Zsarátnok (Embers)

Poszt-apokaliptikus független jöhet? Jóhogy jöhet! A sztori szerint a világ ugyan nem pusztult el a szó szoros értelmében, azonban mindenképpen nagyon megváltozott: egy globális járvány miatt az emberek elvesztették minden emléküket, múlt nélkül lézengenek az életben. Öt ember, öt sors egy végletekig gyökértelen világban – látni kell.

Verem az erdőben (Couple In A Hole)

Kétségtelenül a kínálat egyik legfurcsább darabja ez a brit-belga-francia mozi, mely egy középkorú angol párról szól, akik egy erdőben élnek, éspedig a föld alatt, egy ágakkal borított lyukban, és eszükben sincs visszatérni a civilizációba. A helyzet hátterében nyilvánvalóan komoly trauma áll, a nő különösen sérült, míg a férfi lassan rájön, hogy nem akar az erdőben maradni. Amitől aztán természetesen borul minden. Már csak az alaphelyzet miatt is érdekes, de a hangulat és a felvetett kérdések miatt is tuti beülünk rá.

Evolúció (Evolution)

Újabb mozi, amely már önmagában az általa felfestett világrend miatt is érdekes: főhőse egy tízéves kissrác, Nicolas, aki egy olyan szigeten él, ahol csak felnőtt nők és fiatal fiúk élnek, utóbbiaknak ráadásul valamiféle bizarr orvosi procedúrán kell átesniük, és ez főhősünkön kívül valaogy mindenkinek tök természetesnek tűnik. Nicolas szaglászni kezd, szövetségest is lel, és utánajár, miért olyan a világuk, amilyen.

Ami a sötétben rejlik (Hei chu you shen me)

A Titanic külön szekciót szentel Ázsia filmtermésének, a szekció számomra legizgalmasabb darabja pedig kétségtelenül ez a nyomasztó hangulatú krimi, amelyben két zsaru, két külön szálon, két külön módszerrel nyomoz a város életét felforgató nem erőszak ügyében, találnak is egy gyanúsítottat, ám annak elfogásával sem szűnnek meg a bűncselekmények. Mindkét rendőrnek van egy-egy lánya ráadásul, és a nagy zűrzavarban alig veszik észre, amikor az egyik lány eltűnik.

whats_in_the_darkness

Liliom ösvény

Teljesen egyértelmű, hogy ha már meg lehet nézni az új Fliegauf-filmet, akkor azt meg is fogjuk nézni. A Liliom ösvény álomszerű világot fest, anya és gyereke kóborol benne, anya pedig mesél, hol megtörténteket, hol igazi mesét. Az első visszajelzések alapján erősen elvont mozi ez, szóval ha valami robbantgatósra vágysz, akkor inkább keress mást.

A Titanic teljes programja itt, ma este indulás, egészen április 16-ig tart a buli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik