Kultúra ismeretlen budapest

Ismeretlen Budapest: Kivégzőhely a város közepén

A híres gyilkos vesztőhelyeként is ismert börtön helyét az elmúlt száz évben üzletek és cégek egész sora, egy mozi, a kettes metró építésekor használt aknák egyike és egy szellemház foglalta el.

A XIX. század derekán épült egyszintes Rákóczi út 66.-ban évtizedeken át börtön, belső udvarában pedig kivégzőhely működött. Többek közt itt végezték ki például az országbíróként és a főrendi ház fejeként ismert Mailáth Györgyöt meggyilkoló bűnbanda egyik tagját, a saját korában jelentős ismertségre szert tevő Spanga Pált.

Mailáth_gyilkosai_1883-22

A férfi két társával, az országbíró inasával, Berecz Jánossal és volt katonával, Pitéli Oláh Mihállyal együtt 1883. március 29-án a budai Várban saját palotájában fojtotta meg az országbírót. A részletek itt olvashatóak.

Közép-Európa egykori legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete, a Kozma utcai börtön (teljes nevén A Budapesti Fegyház és Börtön) 1896-os átadásával az apró Rákóczi úti épület feleslegessé vált, a századforduló körül így abba üzletek egész sora költözött:

c9ad7e10-c337-46f0-ae0a-5803ee5dcbb7

Ide jegyezték be például Fischer József Szénsav-, Szifonkupak-, Szikvízgép- és Mechanikai Gépgyárát (1908), Klein és Bäumel cukorka- és viaszgyertyagyárát (1908), Bindfeld Adolf üvegesiparüzletét (1909), de 1903-tól itt működött Beck Ödön fényképész műterme és Ámor nevű mozija is.

Az utcafrontra nézett valószínűleg Holländer Dezső kocsmája (1910), az udvarban pedig Weisz Ignácné fehérneműtisztítója (1910) várta az embereket. Deutsch Izidor és Lieblich Mózes ékszerészüzlete 1922-ben költözött a házba, épp abban az évben, mikor Schmolka Manó is vendéglőt nyitott.

1722_1723335444562312_3714524333949343704_n

1928-ban az épületbe költözik az Erő termelő, beszerző, értékesítő és fogyasztási szövetkezet, de Iványi Lajos cipész, és a több, mint két évtizede itt létesült, Beck Ödön fényképész által vezetett Ámor mozi és műterme továbbra is nyitva marad, sőt, ide kerül a filmkölcsönzéssel foglalkozó Turul film központja, Vajnovszky Gusztáv kelmefestő üzlete, valamint a férfikalapokat árusító Bleier Jenő boltja is. A Deutsch-Lieblich párosnak viszont úgy tűnik, annyira nem ment jól az ékszerüzlet, hiszen ebben az évben már egy másik Deutschcsal, a vaskereskedő Józseffel találkozhattunk volna.

A Foreign Mission Board of Southern Baptist Convention U.S.A tulajdonában álló (legalábbis egy 1928-as közjegyzői okirat erről mesél) házat ugyanebben az évben lebontják, a Magyar Hírlap 1928. november 14-i cikke szerint hatemeletes palota épült az akasztóhelyként is emlegetett ház helyére.

Az a ház sem bírta azonban sokáig, hiszen 1950-ben megkezdik a kettes metró alagútfúrásának munkálatait, a telken pedig megnyílik a 6. számú munkahely, ahol 1950. júniusában indulnak meg a munkálatok.

Fotó: Fortepan

A metróépítés befejezése után a telek évtizedeken át beépítetlen volt (noha természetesen az egyik metrószellőző továbbra is itt nyílt), hasznosítása azonban számtalan alkalommal került elő – Az MSZMP Budapesti Végrehajtó Bizottságának 1969. február 7-i ülésén például felvonulási célokat szolgáló területként beszéltek róla, és jelezték, hogy “ki kell alakítani az építészeti elképzeléseket”, valamint szükséges “rövid időn belül gondoskodni ezek megvalósításáról”:

kikellalakitani

A Magyar Nemzet 1980. október 3-i cikke szerint viszont az a Fővárosi Garázsipari Vállalat parkolóudvara:

1980

A korábban már említett MSZMP-bizottság 1988. február 8-i ülésén már üzletházat és szállodát vizionál ide:

gozdus

A Budapest Főváros Tanácsa 1988. december 6-i tanácsülése szerint “e zóna 2-3 csillagos szállóira igen nagy szüksége lenne Budapest idegenforgalmának”, sőt, egy látványtervvel is előhozakodik:

keletipu

Máig a tervek egyike sem vált valósággá, noha 2005-2006-ban megszületett egy, a Szövetség és Hársfa utcák egy-egy telkére is kiterjedő társasház- és hotelterv, de a statikai tervezésért felelős Almási Engineering Consulting Kft. honlapján megjelölt 2007-2008-as megvalósulással ellentétben a Hotel Orient néven futó projekt máig sem ért révbe.

Az épület a Google Maps 2014 júniusi
Az épület a Google Maps idei felvételein

Az építtető Casiopea Group oldalán lévő információk szerint a T-alakú épület az eredeti tervek szerint  egy 206 szobával rendelkező négycsillagos hotelnek, konferenciaközpontnak, japán stílusú, ezer négyzetméteres belső udvarnak, valamint 113 lakásnak és egy luxus penthouse-nak adott volna otthont, a megvalósult főhomlokzat pedig a harmincas évek Art Deco-jából és a modernizmusból táplálkozott volna.

ori
A lehetséges Rákóczi úti főhomlokzatok – a helyszínen látható látványterven a bal oldali látszik
ori2
A belső udvar
rakocz02
A Hársfa utcai homlokzat terve

A projekt jelenleg az építési engedély lejárta miatt áll – megújításáról és az építés folytatásának kérdéséről egyelőre nincsenek információk.

Ma reggeli fotóink a helyszínről:

orient1
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
orient2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
orient4
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
orient5
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
orient6
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
orient7
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik