Kultúra

Az 5 legfélelmetesebb tévés sorozatgyilkos

Az irodalmár, az alapos, a szmájlis, a kifinomult és a beteg perverz.

Számtalan tanulmány és kutatás dolgozott már azon, hogy kiderítse milyen hatással vannak az emberekre, amit a televízióban látnak. Néhány hónapja kiderült például, hogy olyan sorozatoknak köszönhetően, mint a Glee, vagy a Modern család sokkal többen fogadják el az azonos neműek közti házasságot. A televízió tehát valamilyen szinten biztosan befolyásolja a gondolkodásunkat, a döntéseinket, de vajon ez negatív irányba is igaz? Az erőszakos televíziós produkciók erőszakot szülnek?

Néhány héttel ezelőtt már összeszedtük a sorozatvilág legnagyobb antihőseit, most a sorozatgyilkosokat emeltük ki, reméljük a válogatás elolvasása után senki nem lesz sorozatgyilkos.

Joe Carroll (Gyilkos hajsza)

A hazánkban az RTL Klubon látható sorozatban James Purefoy alakítja a főgonoszt. Az egykori irodalomoktató egy napon 14 tanítványát lemészárolja, majd a börtönben ülve „követői” segítségével egy saját szektát alapít, amelybe olyan embereket gyűjt össze, akik szintén olyan vágyat éreznek a gyilkolás iránt, mint ő. A sorozat antihősét egyébként Edgar Allen Poe művei ihletik gyilkosságra.

Dexter Morgan (Dexter)

A Miami Metro rendőrség laboratóriumi patkánya gyerekkora óta vonzalmat érez a gyilkolás iránt. A fura vonzalmat nevelőapja is észreveszi, ezért egy olyan „szabályrendszer” szerint neveli fel Dextert, hogy az csak olyan embereket öljön meg, akik rászolgáltak a halálra. Dexter sokáig a „könyv” szerint is él, idővel azonban becsúszik egy-egy olyan áldozat, akit hirtelen felindulásból öl meg. A Dexter Morgant alakító Michael C. Hall már többször is elmondta, hogy nagyon reméli, hogy attól, hogy egy „közkedvelt” gyilkost alakít, még semmilyen hatással nincs szerepe a társadalomra.

Red John (A mentalista)

A főhős, vagyis Patrick Jane legnagyobb ellenfele a sorozatban. A legtöbb esetben csak egy szmájlit maga után hagyó Red John ölte meg a főhős családját és az azóta eltelt években is rengetegszer hagyott hátra egy-egy élettelen testet egy a főhősnek mellékelt üzenettel. Red John kilétét mostanáig homály fedi, de a készítők szerint az Amerikában ősszel startoló hatodik évadban kiderül, hogy kicsoda ő valójában.

Hannibal Lecter (Hannibal)

Hannibal Lectert a mozinézők is jól ismerik, de Bryan Fuller új sorozata minden eddiginél nyersebben és brutálisabban állítja be a sorozatgyilkos ténykedését. (Itt például 18 éven felüliek megnézhetik a sorozat 5 legbrutálisabb jelenetét.)

Bőrpofa (Amerikai Horror Story 2. évad)

Az Amerikai Horror Story még csak néhány hete rajtolt el hazánkban, de a Viasat6 nem sokáig várt a sorozat új évadának bemutatásával. Az új évad már nem kísértetházban, hanem egy elmegyógyintézetben játszódik, a történet pedig tulajdonképpen egy olyan gyilkos tetteire épül, aki megnyúzza az áldozatai arcát, miután végzett velük. Az ő kilétét nem lőnénk le, de azt ígérjük, hogy lesznek nagy meglepetések a sorozatban.

… és akkor megemlíthetnénk még olyan sorozatok, mint A szekta, a Gyilkos elmék, vagy a hazánkban kevésbé ismert A híd (és annak feldolgozásai) a Ripper Street, a The Fall, a Bates Motel vagy a The Killing, vagyis a Gyilkosság 3. évada, amelyek története szintén sorozatgyilkosokra épül.

A fenti sorozatok – és még ki tudja mit felejtettünk ki – olyan embereket és olyan emberek utáni nyomozásokat állítanak a középpontba, akik az gyilkolás szeretetéért ölnek, a véren és a kialvó tekintet látványán semmi más nem motiválja őket. Hogy károsak-e a társadalomra ezek a műsorok nem az én posztom eldönteni – majd megmondják az amerikai tanulmányok, de kíváncsi lennék, hogy a hazai néző hogyan fogadja, hogy ennyi erőszakot látni a televízióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik