Közélet

Meghalt az „ukrán terminátor”

Az ország legvéresebb kezű sorozatgyilkosa 17 évi fogság után hunyt el, de titok, hogyan.

Kapcsolódó cikkek

Anatolij Onoprijenkót 1998-ban ítélték jogerősen életfogytiglani börtönre, miután 52 gyilkosságot bizonyítottak rá – azt megelőzően két évig előzetesben volt. A külföldi sajtóban akkoriban ukrán terminátorként emlegetett sorozatgyilkos a kiszabott büntetését az egyik zsitomiri büntetés-végrehajtási intézményben töltötte. Halálának okáról nem nyilatkozik a börtön.

1989. és 1996. között legalább 52 embert – köztük tíz gyereket – gyilkolt meg megdöbbentő kegyetlenséggel, az ítélethirdetéskor a megbánásnak és lelkiismeret-furdalásnak semmi jelét nem mutatta.

Onoprijenko minden gyilkosságnál ugyanazt a véres rítust követte. Kiszemelt házakat és először a férfiakat ölte meg sörétes puskával, majd a nőket és a gyerekeket mészárolta le késsel, fejszével vagy kalapáccsal. Nem kímélt senkit sem. Egy alkalommal egy három hónapos csecsemőt is megfojtott a kispárnájával.

„Nincs a világon nálam jobb gyilkos. Bárki, aki fel akar nőni hozzám, csak próbálkozhat. Nem sajnálom, amit tettem, nincs bűntudatom, és ha lehetne, újra megtenném” – áll a sajtóhoz eljuttatott, utolsó nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik