Kultúra

Gyilkosok, prostik, akiket szeretünk

Évről-évre születnek hősök a televízió képernyőjén, manapság azonban egyre nagyobb divattá válik, drogosokat, gyilkosokat vagy éppen prostituáltakat állítani egy történet középpontjába. A kérdés: lehet-e őket szeretni? A jelek szerint igen.

Dexter Morgan (Dexter – Michael C. Hall)

Egy sorozatgyilkos, aki sorozatgyilkosokat öl. Mentség lenne ez a gyilkolásra? Nehezen hinnénk. A mára a világ legnépszerűbb sorozatgyilkosává vált Dexter Morgan bűne nem csak az állandó gyilkolás, hanem az is, hogy szinte mindenki életét tönkretette, aki a környezetében él.

Nicholas Brody (Homeland – A belső ellenség – Damian Lewis)

8 évig hadifogságban lévő amerikai katona, akit idővel a maguk oldalára állítanak a terroristák, vagy az amerikaiak által terroristaként elkönyvelt személyek (ez csupán nézőpont kérdése). Brody hazaáruló, hazájában azonban hősként könyvelik el, aki előtt még csodaszép politikai pályafutás is állhat. Kéz a kézben vonulhatnának be a sittre az utána nyomozó ügynökkel Carrie Mathisonnal (Claire Danes), aki – bár a jó ügy érdekében – szintén nem igazán szereti betartani a törvényeket.

Amanda Clarke (Bosszú – Emily VanCamp)

Az elhunyt apját ért sérelmeket bármi áron megtorolja, legyen az zsarolás, sikkasztás, hazugság vagy éppen gyilkosság. A Hamptonsba álnéven visszatérő Amanda még a saját barátait sem kíméli, ha bosszúról van szó.

Hannibal Lecter (Hannibal – Mads Mikkelsen)

Thomas Harris legendás sorozatgyilkosát, kannibálját legújabban Mads Mikkelsen keltette életre – nem is kis sikerrel. Hannibal Lecter karakterétől egyszerre reteg és szurkol mindenki azért, hogy ne kerüljön rendőrkézre.

Walter White (Totál szívás – Bryan Cranston)

Egy egyszeri kémiatanár, aki miután megtudja, hogy rákos úgy dönt, hogy kristály-meth főzésből igyekszik előteremteni annyi pénzt, hogy halála után ne kelljen szűkölködnie feleségének és fiának. „Társa”, korábbi tanítványa Jesse Pinkman egy lecsúszott drogos, akinek aztán végképp nem kellene szeretnünk, de egyszerűen nem lehet nem szurkolni a karakternek.

Nancy Botwin (Nancy ül a fűben – Marie-Louise Parker)

Az egyszerű kertvárosi családanya, aki drogterjesztésbe kezd, miután férje meghal, hogy el tudja tartani a két gyerekét. Abban a reményben vág bele az üzletbe, hogy ezzel szorosabbra fűzze a családi köteléket, ám éppen ez az üzlet szakítja szét azt.

Hank Moody (Kaliforgia – David Duchovny)

Az egykor az X-aktákban Mulder ügynököt alakító David Duchovny a Kaliforgiában egy újabb legendás tévés karaktert hozott létre azzal, hogy olyan hitelesen hozza a szexfüggő, drogfüggő, alkesz írót, hogy azt a lecsúszást már-már öröm nézni.

Jackie Peyton (Jackie nővér – Edie Falco)

A Showtime tulajdonképpen az antihősök csatornája, hiszen a fent említett Dexter és Brody mellett a Nurse Jackie (Jackie nővér) című sorozat főhőse sem az a mintaember típus (és ehhez még vegyük hozzá a csatorna legújabb sorozatát a Ray Donovant, amelynek címszereplője sem éppen egy angyal). Kedvenc nővérünk családanyuka létére nem nagyon tud lejönni a gyógyszerekről, ráadásul a férjét a legjobb barátjával csalja. Mégis lehet szeretni.

Tony Soprano (Maffiózók – James Gandolfini)

A New Jersey-i olasz maffia feje, akiről szinte nem is tudnánk olyat írni, amit ne tudna az olvasó. A nemrég elhunyt James Gandolfini színésztársai szerint újradefiniálta az antihős fogalmát és minden idők egyik legnagyobb sorozatos karakterét alkotta meg játékával.

Olivia Pope (Botrány – Kerry Washington)

A Botrány című sorozat főhősnője egyrészt az USA elnökének szeretője, másrészt tehetős emberek (politikusok, cégvezetők) kényes ügyeit igyekszik a szőnyeg alá söpörni – legyen az választási csalás, hűtlenség, vagy egy halott prosti az ágyban. Pope persze semmivel nem rosszabb a sorozat többi karakterénél.

Riley Parks (Ügyféllista – Jennifer Love Hewitt)

Riley Parks családja nincs a legjobb anyagi helyzetben, ezért a családanya úgy dönt, hogy kezébe veszi az irányítást és munkába áll. Masszőrként kezdi el keresni kenyerét, azonban hamar rájön, hogy szélesítenie kell a szolgáltatásai körét, ha el akarja tartani a gyerekeit. A hétköznapi családanya hirtelen prostituáltként éli tovább az életét.

Jack Bauer (24 – Kiefer Sutherland)

Kiefer Sutherland karaktere 8 televíziós évadon át tett meg mindent, hogy megóvja az amerikai nép életét. Ez idő alatt azonban minden diplomáciai egyezményt, alkotmányt és törvényt felrúgott, ha kellett bárkibe golyót eresztett vagy golyóstollat állított. A világ megmentésére ráment a karrierje, családja, azóta pedig talán már a világ legkeresettebb bűnözőjének számít. De, hogy hogyan alakult a sorsa azt a jövőre érkező 9. évadban megtudjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik