Kultúra

Oszterrel emlékeznek Rózsa Sándorra

Opusztaszeri-Nemzeti-Torteneti-Emlekpark(960x640)(4).jpg (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )
Opusztaszeri-Nemzeti-Torteneti-Emlekpark(960x640)(4).jpg (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark augusztus 2-3-4-én Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára kiállításokkal, színpadi, zenés, bábos előadásokkal, filmvetítéssel és közönségtalálkozóval emlékezik.

A rendezvényre visszatér a legendás betyárkirályt, Rózsa Sándort alakító Oszter Sándor, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész.

Rózsa Sándor több bűncselekményt is elkövetett, de állítólag sohasem káromkodott, és az igazságszolgáltatás jegyében cselekedett. Megbüntette az elitet, és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején 150 fős seregével kiverte a szerb megszállókat a Délvidékről – maga Kossuth Lajos kérte meg arra, hogy segítsen.

Úgynevezett muszájbetyár volt, azaz a hatalom kényszerítette arra, hogy szembeszálljon a törvényekkel. Volt kitől örökölnie a csibészséget, mert apját egy alkalommal elkapták, amikor ellopott egy lovat. Ő azonban nem úszta meg, felakasztották – ekkor még gyerek volt Rózsa Sándor.

23 évesen viszont már nem kölyökként tekintett rá a bíróság: tehénlopásért sokévnyi börtönre ítélték Szegeden. Megszökött a rabságból, és innentől kezdve a menekülés és kalandok egész sora következett életében az Alföld pusztáin, tanyáin. Szinte mindenki befogadta, kapott ételt, italt, szállást. Élő legenda volt, akinek a híre gyorsan terjedt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik