Kultúra

Harry Potteré az Arany Paradicsom-díj

A Harry Potter és a Halál ereklyéi második része kapta a Rotten Tomatoes weboldal Golden Tomato díját, amely a legjobb kritikákkal illetett filmnek jár.

A világszerte 1,3 milliárd dollár jövedelmet termelő, és ezzel a bevételek terén is első filmet a Rotten Tomatoes által összesített 273 recenzió 96 százalékban pozitívan minősíti, aminél jobb eredményt semelyik 2011-es alkotás nem tudott elérni. A sorozat korábbi epizódjai egyébként már nyertek Golden Tomatókat, de csak a science fiction/fantasy kategóriában, Hollywoodban pedig az összes film közül a legjobbnak járó díjnak van igazán nagy presztízse.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. mögött a Brad Pitt főszereplésével készült Pénzcsináló lett a második, a harmadik pedig a The Muppets. A másik főkategóriában, a korlátozott forgalmazásban megjelent filmek között a Project Nim érdemelte ki a Golden Tomato-díjat, amely 98 százalékot szerzett 124 kritika összesítéséből, ezt a tavaly februári Berlinalén kitüntetett iráni mű, a Nader és Simin: Egy elválás története című követi, amely ugyan száz százalékot szerzett, de jóval kevesebb – 62 – kritikából. A harmadik az Oscar-esélyesként emlegetett fekete-fehér némafilm, a The Artist lett, 145 kritikából 97 százalékkal. Az akció kategória nyertese a Mission Impossible: Fantom protokoll, a legsikeresebb animációs film pedig a Karácsony Artúr; a teljes lista itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik