Kultúra

Oscar-esőt Harry Potteréknek!

Komoly kampányt indított a Warner Bros annak érdekében, hogy az utolsó Harry Potter-filmet Oscar-díjakkal jutalmazza az Amerikai Filmakadémia.

Ötmilliárd fontos bevételével a nyolcrészes sorozat a filmtörténet legsikeresebb franchise-a, az Oscar-gálákon azonban eddig szinte tudomást sem vettek róla: díjat soha nem kapott, és jelölések tekintetében is elég rosszul áll, mivel tíz év alatt mindössze kilencszer volt esélye szobrot nyerni a kisebb figyelmet kapó kategóriákban. A szériának most van esélye utoljára, hogy a mérleget javítsa, ezért a stúdió még a szokásosnál is erőteljesebben, egy külön honlappal és számos kisfilmmel is lobbizik érte, hogy az Akadémia tagjai a jelöltek január 13-ig tartó kiválasztása során voksoljanak az utolsó Harry Potter-filmre és annak szereplőire, majd döntsenek a javukra később is, és adják nekik a díjakat.

A Warner Bros 16 kategóriában szeretne jelölést, majd kitüntetést. Az utolsó négy Harry Potter-film direktorát, David Yatest a legjobb rendező, Daniel Radcliffe-et és Rupert Grintet a legjobb férfi színész, Emma Watsont pedig a legjobb színésznő címéért indítanák, a legnagyobb esélye azonban a szakértők szerint a Perselus Pythont alakító Alan Rickmannek van, aki a legjobb férfi mellékszereplő díjának lehetne várományosa. A Rickman mellett zajló kampányt maga Radcliffe is támogatja, aki azt mondta: „Nem hiszem, hogy mellékszerepben valaha is látunk még ilyen erőteljes játékot egy színésztől.”

A stúdió és a stáb reményeit táplálhatja, hogy az előző évtizedben A Gyűrűk Ura-trilógia is olyan karriert futott be az Oscar-gálákon, amilyet ők remélnek: az első két epizód csak néhány kisebb díjat nyert, az utolsó viszont tizenegyet, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót is. A Harry Potter-sorozat zárófejezetének ugyanakkor rendkívül kemény konkurenciával is számolnia kell mind a filmek, mind a rendezők kategóriájában, mely utóbbiban Martin Scorsesét, Steven Spielberget és Terrence Malicket is jelöltnek várják. A várakozás még néhány hétig tart: az esélyesek nevét január 24-én jelentik be, a díjakat pedig február 26-án adják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik