Kultúra

Múzeum lesz a Harry Potter-filmek díszleteiből

Jövő tavasszal megnyitják a nagyközönség előtt a Harry Potter-filmek díszleteit Angliában.

A forgatások watfordi helyszínén berendezett állandó kiállítás 14 000 négyzetméteren mutatja be 2012. március 31-től a nyolcrészes mozisorozat kulisszáit. A bejárható helyszínek között ott lesz a Roxfort Varázslóiskola nagyterme, több osztályterme és egyéb helyisége, Albus Dumbledore dolgozószobája, Harry Potter lépcső alatti lakhelye a Dursley-lakásból, és a Mágiaügyi Minisztérium is. A tárlat ezenfelül a filmekben szereplő különböző teremtmények megalkotásába is betekintést nyújt, és a forgatásokról megmaradt mintegy 200 konténernyi kellék egy része is vitrinekbe kerül.

A látogatóknak az egyik legnagyobb meglepetést valószínűleg a kiállított díszletek részletes kidolgozása okozza majd: Dumbledore könyvekkel zsúfolt dolgozószobájában például minden kötet külön címet kapott, íróasztala fiókjai pedig tömve vannak levelekkel, pedig ezeket soha nem mutatták a filmekben. „Nagyot fognak nézni az emberek, ha meglátják, hogy mennyi mindent készített el a stáb ahelyett, hogy számítógépes trükkökhöz folyamodtak volna” – mondta el a Filius Flitwick professzort és Griphookot alakító Warwick Davis.

A színész a Csillagok háborúja két epizódjában, A Jedi visszatérben és a Baljós árnyakban is játszott, és azt mondja, egész más élmény volt a Potter-filmeken dolgozni. „George Lucas megépítette volna a falak alsó részét, és minden mást a számítógépekre bízott volna” – fogalmazott Davis. „Remélem, aki eljön megnézni a díszleteket, érezni fogja a belőlük sugárzó melegséget, és átéli a forgatások hangulatát – tette hozzá a Ginny Weasley szerepében megismert Bonnie Wright. – Szó szerint belaktuk ezeket a kulisszákat. Nem filmstúdiónak tűnik a kiállítás, hanem egy külön világnak.”

A helyszínen egyébként nemcsak a tárlat berendezése zajlik, hanem felújítási munkálatok is folynak, a Warner Bros. ugyanis külön európai központot létesít a Harry Potter-filmek forgatásához használt épületkomplexumban, így az egyetlen olyan amerikai cég lesz, amelynek az öreg kontinensen is van főhadiszállása. A beruházás több száz munkahelyet teremt, így valószínűleg alaptalan volt az a sokat hangoztatott félelem, hogy a külön iparággá vált Harry Potter-sorozat tízéves forgatásának befejeztével nagy visszaesést él majd meg a brit filmszakma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik