Nagyvilág

Az osztrákok nem akarják, hogy Erdogan náluk kampányoljon

A külügyminiszter szerint ez csak növelné a feszültséget az Ausztriában élő törökök között.

Nem látják szívesen a török államfőt Ausztriában, ha azért megy oda, hogy az általa szorgalmazott elnöki rendszer mellett kampányoljon – jelentette ki az osztrák külügyminiszter.

Sebastian Kurz leszögezte: kétoldalú hivatalos találkozóra bármikor ellátogathat hozzájuk Recep Tayyip Erdogan, de azért nem, hogy a török népszavazási kampányt Ausztriába exportálja. Ez a miniszter szerint csak növelné a feszültséget az ausztriai törökök körében, és hátrányosan érintené a társadalmi integrációt.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom vezetőjévé válna, és megszűnne a miniszterelnöki tisztség. A kormánypárt szerint erre az ország stabilitása miatt van szükség, az ellenzékiek szerint azonban ez Erdogan egyszemélyes uralmához vezet.

A referendumon a külföldön – így Ausztriában és Németországban – élő törökök is részt vehetnek. Binali Yildirim török miniszterelnök február közepén már kilátásba helyezte, hogy Erdogan az ország határain kívül is népszerűsíteni akarja az elnöki rendszert.

Erdogan néhány héttel a 2014-es török elnökválasztás előtt is kampányolt Bécsben, nagyjából 13 500 híve előtt. Kurz akkor is bírálta az akciót, ami szerinte nyugtalansághoz vezetett az országban. Ausztriában egyébként mintegy 360 ezer török származású ember él, és közülük 117 ezren török állampolgárok. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik