Nagyvilág

Meghátrált a román kormány, nem enyhítik a korruptak büntetését

Százezrek tüntettek eddig a kormány ellen, vasárnap ezredennyi kormánypárti lézengett az államfői hivatalnál. Meg is lett az eredménye.

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette román kormány sürgősségi rendeletét, amivel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció majdnem dekriminalizálása ellen – közölte a Mediafax hírügynökség.

Hazaárulónak mondták

Eközben a szociálliberális kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze kora délután az elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen demonstráljon.

A többnyire nyugdíjasokból álló, az államfőt hazaárulónak nevező, és őt a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének tartó csoport a Digi 24 hírtelevízió szerint Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, illetve Lia Olguta Vasilescu munka- és családügyi miniszter felhívására vonult utcára.

Dragnea a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól, miszerint a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.

Megalkudtak

A kormányfő bejelentést megelőzően Dragnea szerényen azt mondta: úgy érzi, hogy már nem tudja megfékezni a PSD területi szervezeteit, akik a párt egymillió hívét akarják Bukarestben utcára szólítani. Hozzátette, felelős politikusként a rendelet hatálytalanítását javasolja, hogy megelőzzék a decemberi voksukért “megalázott PSD-szavazók” ellentüntetését, és a két tábor közti konfrontációt.

Vasárnap kora délután a kormány előtti Victoria téren is gyülekezni kezdtek a – főleg fiatal és középkorú – tüntetők, akik a Btk.-módosítás hatálytalanítását és a korrupció elleni harc folytatását követelik. A kormányt bíráló jobboldali sajtó arra számít, hogy vasárnap a hatodik napja tartó tiltakozás legnagyobb tüntetése lesz Bukarestben, függetlenül attól, hogy a kormány közben meghozza-e a rendelet hatálytalanításáról szóló döntését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik