Nagyvilág

Kihátrálhat a román kormány az intézményesített lopásból

A szociáldemokraták elnöke kilátásba helyezte a törvénymódosítás visszavonását.

Meghátrálni látszik a kormányzó román Szociáldemokrata Párt, miután egész héten százezrek tüntettek az intézményesült korrupciót megalapozó törvénymódosítás ellen. A frissen hatalomra került szociáldemokraták úgy határoztak, hogy nem indítható bűnvádi eljárás a 14 millió forint értéket el nem érő hivatali visszaélések, valamint a hűtlen kezelés esetén, amiben persze politikusaik vastagon érintettek. A román ellenzék bizalmatlansági indítványt is kezdeményezett, amiről jövő héten szavaz a parlament.

Liviu Dragnea, a szociáldemokraták elnöke szombati nyilatkozatában első alkalommal mondta azt, hogy lehetséges a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet eltörlése. A párthoz közel álló portálnak a politikus úgy nyilatkozott: úgy érzi, „már nem tudja megfékezni a párt területi szervezeteit”, akik a párt egymillió hívét akarják utcára vinni Bukarestben.

Dragnea közölte: a következő órákban megoldást javasol a konfliktusra Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, „éppenséggel a kormányrendelet visszavonásáról is szó lehet”. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik