Nagyvilág

Visszavonja a román kormány az intézményesült lopást lehetővé tevő rendeletet

A miniszterelnök bejelentése idején is több mint százezren tüntettek Bukarestben.

Vasárnap visszavonja a román kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé tette volna, hogy a 14 millió forint értéket el nem érő hivatali visszaélések, valamint a hűtlen kezelés esetén ne induljon büntetőeljárás. A rendelet miatt napok óta zajlanak tömegtüntetések országszerte, a tüntetők szerint az intézkedés célja egyértelműen az, hogy megmentse a korrupt politikusokat a felelősségre vonástól.

Sorin Grindeanu miniszterelnök azt mondta:

a rendelet visszavonásával az ország megosztottságát akarja elkerülni.

Azt mondta: annak érdekében, hogy a büntető törvénykönyv alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

A miniszterelnök bejelentése idején Bukarestben több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt. A kormánypárt elnöke a nap folyamán már meglebegtette, hogy sor kerülhet a hatalmas felháborodást kiváltó rendelet visszavonására.

A Transindex videója a szombat esti kolozsvári tiltakozó menetről:

Grindeanu később azt nyilatkozta: még keresik a megfelelő jogi megoldást arra, hogy a krományrendelet ne lépjen hatályba. Azt állította: nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, ez szerinte „sok félreértéshez, félremagyarázáshoz” vezetett,

a következményeket ezért Florin Iordache igazságügyi miniszternek kell vállalnia.

A miniszterelnök a saját lemondására vonatkozó találgatásoknak véget vetett azzal, hogy azt mondta: folytatni kívánja a Szociáldemokrata Párt decemberben megszavazott kormányprogramjának megvalósítását.

Klaus Iohannis román elnök szóvivője, Madalina Dobrovolschi úgy reagált: a miniszterelnök döntése a rendelet visszavonásáról fontos lépés a helyzet rendezéséhez. Az államfő szerint a kormány égbekiáltó hibát követett el, és felelős azért, hogy megoldja a válságot, amit okozott.

A tüntetőknek legitim, demokratikus és helyénvaló követeléseik vannak, a kormánynak meg kell értenie, hogy ennél kevesebbel nem elégednek meg

– tolmácsolta Iohannis álláspontját a szóvivő.

A Transindex idézi az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt elnökét, aki azt írta Facebook-oldalán: a veszély még nem múlt el, néhány dolog tisztázásra szorul. Raluca Turcan szerint meg kell győződni arról, hogy Dragnea (a szociáldemokraták elnöke), Grindeanu és Tăriceanu (a koalíciós partner Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke) végleg letett arról, hogy kimentse politikai protezsáltjait.

Erről nyilvánosan biztosítaniuk kell mindenkit, le kell mondaniuk arról, hogy keresztbe tegyenek a korrupcióellenes ügyészségnek és más fontos intézményeknek

– közölte Turcan, aki szerint a kormánykoalíció ösztönszerűen hajlamos a visszaélésre. A jóhiszemű embereknek továbbra is ébereknek kell maradniuk – tette hozzá az ellenzéki vezető. (MTI, Agerpres)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik