Nagyvilág

150 ezer ember halálra van ítélve Aleppóban

Az utóbbi 26 nap heves harcaiban több mint 800 ember vesztette életét, mintegy 3 ezren sebesültek meg, a kormányerők ostroma miatt a városban rekedt civileket pedig gyakorlatilag a pusztulás fenyegeti

– közölte Brita Hadzsi Haszan, a kelet-aleppói városi tanács vezetője, aki a bombázások beszüntetésére és a keleti negyedekből kivezető biztonsági folyosók kialakítására szólított fel.

A szíriai kormányerők szerdán elfoglalták Aleppó óvárosát, visszafoglalva a felkelők 2012 óta ellenőrzött területeinek a háromnegyedét. A kormányerők megállíthatatlannak tűnő előrenyomulása nyomán a kelet-aleppói felkelőcsoportok szerdán közölték, hogy a lakosság kimenekítése és a sebesültek ellátása érdekében azonnali ötnapos tűzszünetet követelnek. Továbbá azt szeretnék, ha a város jövőjéről tárgyalások kezdődnének a konfliktusban érintett valamennyi fél részvételével.

A felkelők azonban nem jelezték, hogy Moszkva és Damaszkusz követelésének megfelelően el akarnák hagyni a még ellenőrzésük alatt lévő negyedeket.

A szíriai külügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában azonban kijelentette, a damaszkuszi kormány nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost az összes felkelő.

Orosz és amerikai hírforrások szerint Washington és Moszkva az utóbbi napokban folyamatosan egyeztet arról, hogy megteremtsék a civilek kimenekítésének és az ENSZ-segélyek eljuttatásának a feltételeit. A Reuters brit hírügynökség közlése szerint egy ilyen egyezmény létrejöttének az esélye meglehetősen csekély.

 

Eközben Aleppó kormányerők által elfoglalt óvárosának egyik kórházából csaknem 150 fekvőbeteget és bajba jutottat menekítettek ki az éjszaka folyamán – mondta el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A betegek a közelben zajló harcok miatt napokig a kórház foglyai voltak. Tizenegyen vesztették életüket a kezelés hiánya vagy az eltévedt golyók miatt.

Száztizennyolc ápoltat három kórházban helyeztek el Aleppó kormányerők kezén lévő, nyugati részén, míg harminc nőt, férfit és gyereket ideiglenes szállókra vittek át. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik