Külföld

A bajor CSU csak akkor támogatja Merkelt, ha nem fogad be minden menekültet

24.hu
24.hu

2016. 11. 24. 13:26

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csak akkor vesz részt a német szövetségi kormány munkájában a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után, ha bevezetik az menekültek befogadásának évi 200 ezer fős felső határát – jelentette be a párt elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő egy csütörtöki interjúban.

A pártelnök-miniszterelnök az Augsburger Allgemeine című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a 2015. szeptemberi “határnyitás” megváltoztatta a “politikai koordinátákat”, és a migrációs nyomás a következő években tovább erősödik majd. Ezért szükség van egy szabályrendszerre, amely biztosítja, hogy nem ismétlődik meg mindaz, ami 2015. szeptember 5. után – a budapesti Keleti pályaudvartól gyalog elindult menedékkérők befogadásáról hozott döntés után – történt.

A CSU ragaszkodik az évi 200 ezer fős menekültbefogadási plafon bevezetéséhez, mert csak a korlátozással lehet sikerre vinni az integrációt és leküzdeni a társadalom megosztottságát – mondta Horst Seehofer. Mint mondta, garantálja a választóknak, hogy a CSU csak akkor vállal ismét kormányzati szerepet Berlinben, ha bevezetik a 200 ezres felső határt.

A legnehezebb időszak

Kiemelte, hogy a Bundestag-választásig hátralévő tíz hónap évtizedek óta a legnehezebb időszak lesz a CSU és a felső határ bevezetését elutasító kancellár, Angela Merkel vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) történetében. A pártszövetségre jobboldalról és baloldalról is nyomás nehezedik, és egy sor tartalmi kérdést tisztázni kell még egymás között.

A menekültbefogadási plafon a legnehezebb kérdés, de a CDU sokat változott, politikusai már korlátozásról, irányításról és a német vezető kultúra (Leitkultur) fontosságáról beszélnek. Ezek a fogalmak jelzik, hogy közelednek az álláspontok – fejtette ki Horst Seehofer az Augsburger Allgemeine hírportálján ismertetett interjúban.

A CDU azért közeledik a CSU-hoz, mert szembesülnie kellett azzal, hogy a pártszövetség választói támogatottsága 6-10 százalékpont közötti mértékben csökkent a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest, és “ennek legfőbb oka a bevándorlás” – húzta alá a CSU elnöke, kiemelve, hogy pártja nélkül nem folytatnának ellenőrzést a határon, és nem szigorítottak volna a menekültügyi szabályokon.

El kell érnie a szintet

A CDU/CSU-nak ismét meg kell közelítenie a 40 százalékos szintet, így érheti el, hogy ne alakulhasson nélküle szövetségi kormány – tette hozzá Horst Seehofer. Jelezte, hogy pártja egy sor további kérdésben is meg akarja győzni a CDU-t, a többi között a nyugdíjrendszer átszervezése, az adócsökkentés és a családtámogatások bővítése ügyében is érvényesíteni kívánja álláspontját a testvérpárttal folytatott egyeztetéseken.

A korábban ismertetett menetrend szerint a pártszövetség tagjai 2017 elejére dolgoznak ki közös programot. A CSU egyik tekintélyes vezetője, Hans-Peter Friedrich, a testvérpártok közös Bundestag-frakciójának helyettes vezetője a napokban egy interjúban elmondta, hogy Angela Merkel “egyelőre a CDU jelöltje” a kancellári pozícióra, és CSU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetségben a személyi kérdések előtt a tartalmi ügyeket tisztázzák.

Angela Merkel vasárnap jelentette be, hogy a CDU december 6-án kezdődő tisztújító kongresszusán ismét elindul az elnöki tisztségért, és pártja kancellárjelöltjeként kíván indulni a jövő őszi választáson.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.