Nagyvilág

Az Iszlám Állam magára vállalta a török robbantás

Az Iszlám Állam azt állítja, hogy ők követték el azt a törökországi, diyarbakiri merényletet, amelynek elkövetőjeként korábban a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelentkezett, jelentette az iszlamista honlapokat megfigyelő amerikai intézet, a SITE.

A SITE az Iszlám Állam szócsövének tartott, Aamák nevű hírportálra hivatkozott.

Az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi egy csütörtöki hangüzenetben Törökország elleni támadásokra szólított fel, a dzsihadista szervezet ellen Szíriában és Irakban folytatott török katonai fellépésre válaszul.

Péntek reggel egy kisbuszba rejtett pokolgép robbanása a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban, a készenléti rendőrség egyik épülete előtt nyolc ember életét kioltotta, közte két rendőrét. Több mint százan megsebesültek.

A robbantásért a kurd autonómiáért 1984 óta küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatista terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Ugyancsak péntek reggel a török hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) vezetőit, egyebek mellett egy fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységgel vádolva őket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik