Nagyvilág

Megszólalt az Iszlám Állam vezetője: „patakokban folyjon a vér”

Moszul ostromának kezdete óta először küldött üzenetet a nyilvánosságnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, aki bízik a dzsihadisták győzelmében, ha hinni lehet annak a hangfelvételnek a hitelességében, amelyet csütörtökön tett közzé a terrorszervezethez köthető al-Furkán nevű csatorna.

A hangfelvételen az állítólagos Bagdadi azt fejtegeti, hogy ez totális háború, és a “nagy dzsihád”, melyet az Iszlám Állam vív, csak erősíti azt a hitet és meggyőződést, hogy “ha Isten is úgy akarja”, akkor mindez csak a győzelem előjátéka.

Irak Ninive kormányzóságának lakóit az üzenet arra szólítja fel, hogy vegyék fel a harcot “Isten ellenségei” ellen, az öngyilkos harcosoknak pedig megparancsolja, hogy

változtassák nappallá a hitetlenek éjszakáit, pusztítsanak országaikban, hogy patakokban folyjon a vérük.

Abu Bakr al-Bagdadi több mint egy éve nem hallatott már magáról. Nem tudni pontosan, hol tartózkodik, sem azt, hogy egészséges vagy megsebesült.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg a támadást az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul ellen, melyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek, és ahol Bagdadi nem sokkal később kikiáltotta az Iszlám Állam “kalifátusát”. Az iraki erők a hadművelet megindítása óta már elérték Moszul külvárosait.

Amerikai becslések szerint 3-5 ezer szélsőséges fegyveres lehet a városban, miközben Bagdad 25 ezer embert mozgósított Moszul visszafoglalására, és a kormányerők az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légierejének támogatását is élvezik.

(New York Times, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik