Nagyvilág

Robbantottak Törökországban a rendőrörs előtt, ahová a kurd vezetőket vitték

Robbanás történt péntek reggel a főleg kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban, legkevesebb egy ember meghalt, több mint harminc megsebesült – jelentette az NTV helyi tévéadó.

A tartományi kormányzó közölte, hogy egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy rendőrőrs közelében. A robbanás Baglar kerületben történt, de a robajt a város több pontjáról is hallani lehetett, több környező épület is súlyosan megrongálódott.

A robbanás előzménye, hogy az éjszaka a rendőrség őrizetbe vette Diyarbakirban a kurdbarát Népek Demokratikus Párt (HDP) 11 tagját – két társelnökét és kilenc parlamenti képviselőjét, köztük a párt frakcióvezetőjét – és a szóban forgó rendőrőrsre vitték be őket. A rendőrség azt közölte, hogy az ellenzéki politikusokat terrorizmusellenes nyomozás keretében vették őrizetbe, mert nem voltak hajlandóak vallomást tenni egy “terrorista propagandához” kapcsolható bűnténnyel kapcsolatban.

A török vezetés szerint a HDP a terrorista szervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya. Az utóbbi hónapokban a PKK több robbantásos merényletet hajtott végre rendőrségi célpontok ellen Törökország különböző pontjain. Közben a Turkey Blocks nevű internetfigyelő csoport közölte, hogy Törökországban a hatóságok blokkolják a Twitter és a WhatsApp közösségi oldalakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik