Nagyvilág

Földrengés Olaszországban, legalább harmincnyolc halott

6,4-es erősségű földrengés volt Olaszországban szerda hajnalban Perugia térségében – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). A 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést rengeteg utórengés követte. A La Repubblica újság szerint Rómában néhány épület húsz másodpercen át rengett.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Itt megnézheti, milyen károkat okozott a földrengés.

A polgári védelem szóvivője bejelentette, eddig harmincnyolc ember vesztette életét. Több mint 150 ember pedig eltűnt.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint kétezerhatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól

segélykiáltásokat hallani.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan “szétrobbantak” a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti. Hét személyt már élve találtak meg. A pap elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség.

Az USGS korábbi rengésekből végzett számításai alapján a földrengésnek komoly kárai lehetnek. 2009-ben egy 6.3-as rengés rázta meg az Aquila-régiót, ezt szintén érezték Rómában is. Ekkor több mint háromszázan meghaltak.  Ekkor sűrűn lakott térséget érintett a földrengés, a mostani területen viszont kevesebben élnek, így remélhetőleg alacsonyabb áldozatszám várható

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

A helyi idő szerint 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi várostól 47 kilométerre délkeletre volt, Rómában is tisztán érezni lehetett.

A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek, de olasz hírügynökségi jelentések szerint rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, és Marche tartományban is károk keletkeztek. Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. Az olasz polgárvédelmi hivatal “jelentősnek” minősítette a földrengést.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

A közlés szerint a rengés fészke igen kis mélységben, mindössze 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Sérültekről és károkról egyelőre nincs hír, Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere egy hírtelevíziónak sírva mondta el, hogy a “város fele nincsen többé”. A városban elment a világítás, épületek dőltek össze. Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Pirozzi azért is aggódik, mert földcsuszamlás miatt egy híd is összeomolhat.

Mit mondhatok Önnek? Ez egy dráma

– fogalmazott, majd hozzátette, a város sétálóutcája eltűnt a föld felszínéről, a település pedig szinte megközelíthetetlen az utak beomlása miatt.

Egy olasz kisváros lakója a Reutersnek azt nyilatkozta, olyan erős volt a rengés,  hogy az ágy velük együtt indult el a szoba másik végébe. Egy másik lakos szerint a lakásukban könyvek zuhantak le a polcokról.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Az alábbi videó Amatrice városában készült, itt volt a legnagyobb a pusztítás.

Rengetegen rekedtek a romok alatt, köztük ez a kutya is, akit a mentőcsapatok sikeresen kiszabadítottak.

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet újabb földrengések veszélyére figyelmeztetett, utórengésekre pedig még napokig, sőt hetekig számítani lehet.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök közölte, hogy szerda délután a szerencsétlenség sújtotta területre látogat.

(MTI, Guardian, BBC, RT, SkyNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik