Nagyvilág

Mugabe szerint csak „átmeneti probléma”, hogy senki nem kap fizetést

És teljesen felesleges miatta sztrájkolni. A zimbabweiek viszont egyre jobban a pokolra kívánják a diktátort.

A zimbabwei diktátor, Robert Mugabe azzal ment elébe a közszférában készülő sztrájknak, hogy kijelentette: az csak átmeneti probléma, hogy nem kapják meg a dolgozók a fizetésüket, vagyis semmi nem igazolja a munkabeszüntetést, csak a kormányzó pártot akarják vele megbuktatni.

Ugyanakkor az afrikai országban évtizede nem látott tiltakozás zajlik, és az élén állók már valóban kinyilvánították: addig folytatják a megmozdulást, amíg Mugabe nem távozik.

Az elnök azt mondta, a fizetések „átmeneti késése” nem ad okot a tanároknak, orvosoknak, ápolóknak arra, hogy sztrájkba lépjenek. „A legtöbbjük nem is érti, hova jutottunk el a kolonializmus óta” – jelentette ki beszédében, amelyet mintegy 2500 támogatója előtt tartott.

A 92 éves elnök egyébként 1980 óta van Zimbabwe élén – akkor vált az ország függetlenné a britektől. Hogy hová jutottak a gyarmati uralom óta? A gazdaság romokban hever, a fizetések heteket késnek, míg a korrupció az egekben van. A közszférán kívül mások is sztrájkoltak a héten, kedden és szerdán gyakorlatilag az egész főváros megbénult, az üzletek zárva maradtak. A tiltakozó akciók a hagyományos ellenzéki pártokat megkerülve, az interneten szerveződnek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik