Külföld

Boris Johnson szerint nem sérülnek a Nagy-Britanniában élő külföldiek jogai

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 06:15

Boris Johnson szerint nem csorbulnak a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai azután sem, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a Brexit-párti – vagyis a kilépést pártoló – tábor frontembere volt, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent cikkében azt írja, nem tudja eléggé hangsúlyozni, hogy Nagy-Britannia Európa része, és mindig is az marad, együttműködése az Európai Unióval “élénk lesz és még tovább élénkül” a legkülönfélébb területeken.

Johnson szerint az egyetlen változás az lesz, “és ez sem lóhalálában történik”, hogy Nagy-Britannia megszabadítja magát az EU “homályos” törvényalkotási rendszerétől.

A brit állampolgárok továbbra is utazhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, élhetnek, vásárolhatnak lakást és letelepedhetnek az Európai Unióban. A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogai ezután is maradéktalanul érvényesülnek, és ugyanez vonatkozik az EU-ban élő britekre – írta cikkében a konzervatív párti politikus, akit a brit sajtó egyöntetűen a leköszönő David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tart.

Cameron a népszavazás után bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből. Boris Johnson cikke szerint Nagy-Britanniának továbbra is lesz szabadkereskedelmi kapcsolata az EU-val, és hozzáfér majd az unió egységes belső piacához.

Johnson szerint akik a kilépésre voksoltak, nem elsősorban azért tették, mert aggasztotta őket a bevándorlás; az elsődleges ok az az érzet volt, hogy az EU aláássa a brit demokráciát.

A volt londoni polgármester szerint ugyanakkor a kilépésre voksolóknak el kell fogadniuk, hogy a népszavazáson nem értek el elsöprő többséget, ezért azoknak, akik részesei “e szűk többségnek”, hidakat kell építeniük a bennmaradásra szavazók felé.

Johnson a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás lehetőségéről azt írta, hogy nem tapasztal tényleges vágyat erre a skót választók körében.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy a brit EU-referendum eredménye nyomán ismét napirendre került az újabb népszavazás a skót függetlenségről, és a skót kormány döntött az ehhez szükséges törvényi feltételek előkészítésének megkezdéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok. A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Man sits in front of a blank monitor in dark room
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.