Külföld

Boris Johnson szerint nem sérülnek a Nagy-Britanniában élő külföldiek jogai

24.hu
24.hu

2016. 06. 27. 06:15

Boris Johnson szerint nem csorbulnak a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai azután sem, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a Brexit-párti – vagyis a kilépést pártoló – tábor frontembere volt, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent cikkében azt írja, nem tudja eléggé hangsúlyozni, hogy Nagy-Britannia Európa része, és mindig is az marad, együttműködése az Európai Unióval “élénk lesz és még tovább élénkül” a legkülönfélébb területeken.

Johnson szerint az egyetlen változás az lesz, “és ez sem lóhalálában történik”, hogy Nagy-Britannia megszabadítja magát az EU “homályos” törvényalkotási rendszerétől.

A brit állampolgárok továbbra is utazhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, élhetnek, vásárolhatnak lakást és letelepedhetnek az Európai Unióban. A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogai ezután is maradéktalanul érvényesülnek, és ugyanez vonatkozik az EU-ban élő britekre – írta cikkében a konzervatív párti politikus, akit a brit sajtó egyöntetűen a leköszönő David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tart.

Cameron a népszavazás után bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből. Boris Johnson cikke szerint Nagy-Britanniának továbbra is lesz szabadkereskedelmi kapcsolata az EU-val, és hozzáfér majd az unió egységes belső piacához.

Johnson szerint akik a kilépésre voksoltak, nem elsősorban azért tették, mert aggasztotta őket a bevándorlás; az elsődleges ok az az érzet volt, hogy az EU aláássa a brit demokráciát.

A volt londoni polgármester szerint ugyanakkor a kilépésre voksolóknak el kell fogadniuk, hogy a népszavazáson nem értek el elsöprő többséget, ezért azoknak, akik részesei “e szűk többségnek”, hidakat kell építeniük a bennmaradásra szavazók felé.

Johnson a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás lehetőségéről azt írta, hogy nem tapasztal tényleges vágyat erre a skót választók körében.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy a brit EU-referendum eredménye nyomán ismét napirendre került az újabb népszavazás a skót függetlenségről, és a skót kormány döntött az ehhez szükséges törvényi feltételek előkészítésének megkezdéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok. A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.