Nagyvilág

Az Iszlám Állam túszokat engedett szabadon

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet pénteken elkezdte szabadon engedni egy részét azoknak a cementgyári munkásoknak, akiket a héten Damaszkusz közelében ejtettek túszul – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A mintegy 300 munkás a szíriai fővárostól 50 kilométerre lévő, Dmeir nevű településről tűnt el az IÁ támadását követően. Két közeli település helyi tisztségviselői megállapodást kötöttek az IÁ-val, hogy engedjen szabadon 170-et a szerda óta fogságban tartott munkások közül – közölte az OSDH. Az emigráns szervezet hozzátette, hogy a cementgyár 30-40 őrét, akik a szíriai kormánynak dolgoztak, nem engedik el a dzsihadisták.

Ellentmondó hírek

A történtekről ennek részben ellentmondó hírek is napvilágot láttak korábban. Az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség pénteki közlése szerint mintegy 300 munkást engedtek szabadon, ugyanakkor négyüket kivégezték, mivel az iszlamista szervezet által üldözött drúz kisebbséghez tartoztak. A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet hírügynöksége ugyanakkor a nap folyamán arról számolt be, hogy 260 gyári munkást engedtek el. Hat munkást azonban a vallatások alatt a társaik szeme láttára végezték ki a szélsőségesek, míg 30 dolgozónak továbbra sincs nyoma – tették hozzá.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy az IÁ 300 munkást és építészt hurcolt magával. Az OSDH szerint további 140-en el tudtak menekülni a szélsőségesek támadása elől.

Dmeir térségében heves harcok folytak az elmúlt napokban. A szíriai kormányerők tűz alá vették a kisvárosban magukat elsáncoló szélsőségeseket. Az érintett vállalat tájékoztatása szerint a munkásoknak azután veszett nyomuk, hogy a dzsihadisták megtámadták a település határában lévő cementgyárat. A dpa német hírügynökség aktivistáktól arról értesült, hogy a cementgyár elleni támadás az IÁ bosszúja volt, amiért a terrorszervezetet március végén a kormányerők kiűzték Palmürából.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik