Külföld
Frans Timmermans, First vice-president of the European Commission for better regulation, inter-institutional relations, the rule of law, and the Charter of Fundamental Rights holds a press conference at European Commission headquarters in Brussels, Belgium on 13.01.2016 The European Commission decided to carry out "preliminary assessment" on the issue of Polish constitutional court under rule of law procedure by Wiktor Dabkowski

Timmermans: nem változtathatjuk menekülttáborrá Törökországot

24.hu
24.hu

2016. 03. 16. 14:46

Az Európai Bizottság elnöke azt reméli a megállapodástól, hogy sikerül megtörni az embercsempészek üzleti modelljét.

Kizárólag a nemzetközi és európai uniós jog betartásával küldhetnek majd vissza menedékkérőket Törökországba, minden esetben egyéni elbírálást kell alkalmazni és indoklás nélkül senkit nem lehet visszatoloncolni – közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

Timmermans hangsúlyozta: az EU és Törökország között körvonalazódó megállapodás önmagában nem fogja megoldani a válságot. „Tisztán kell látni, hogy ideiglenes és rendkívüli intézkedésről van szó” – mondta, hozzátéve, hogy a tervezett megállapodás értelmében mindenkinek lehetősége lesz menedékkérelmet benyújtani, és arra is lehetőség lesz, hogy fellebbezzenek az esetleges elutasító döntés ellen. „Nem fordítunk hátat a menekülteknek” – húzta alá a politikus.

Az alelnök kijelentette, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne váljon általánossá a görögországi Idomeniben kialakult helyzet Európa-szerte. „Az EU-török megállapodással lehetőségünk van egyszer s mindenkorra megtörni az embercsempészek üzleti modelljét” – fejtette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy az sem politikailag, sem erkölcsileg nem megvalósítható, hogy egy hatalmas menekülttáborrá változtassuk Törökországot. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.