Nagyvilág

Elszállítottak ezer menekültet a macedón határról

A görög rendőrség felszámolt kedden egy menekülttábort a macedón határnál lévő idomeni vasúti ákelőnél, és megkezdte a migránsok visszaszállítását Athénba.

Mintegy 900 bevándorlót buszokkal szállítanak vissza az ország belsejébe. Olyan emberekről van szó, akik nem Szíriából és nem is Irakból érkeztek Európába, így menekültként való besorolásuk nem automatikus – közölte a rendőrség.

A kedd délelőtt zárva levő macedón határon mintegy négyezer, többségében Irakból vagy Szíriából származó menekült várja, hogy továbbmehessen az áhított célország felé.

Médiaértesülések szerint a rendőrségi akció előtt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársait leszámítva kitiltottak a közelből mindenkit, köztük az újságírókat és a humanitárius szervezetek képviselőit. Később a segélyszervezetek alkalmazottai újra beléphettek a műveleti területre, viszont a sajtómunkásoknak a határtól öt kilométerre kellett várakozniuk.

Hétfőn többségében Afganisztánból származó bevándorlók elfoglalták a határ menti síneket, fennakadásokat okozva ezzel a vasúti közlekedésben. A menekültek így tiltakoztak a macedón hatóságok azon intézkedése ellen, miszerint újabban csak a szíriai és iraki bevándorlóknak engedélyezik a belépést az országba.

Emellett több száz menekült megpróbálta lerohanni a határátkelőt, ami után Macedónia úgy döntött, hogy egyetlen menekültet sem enged be a területére. Kedden újabb 1250 bevándorló érkezett Pireuszba a görög szigeteken át Törökországból, míg hétfő késő este 1200 társuk érte el a kikötőt. A görög hatóságok további menekültek érkezésére számítanak. A migránsokat egyelőre Pireuszban tartják, és egy kikötői csarnokban, egy fogadótáborban, valamint két sportcsarnokban szállásolják el őket. Helyszíni tudósítók szerint többségük saját felelősségre továbbmenne észak felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik