Külföld

Véget vetettek a boltok élelmiszerpazarlásának Franciaországban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 02. 06. 21:58

A kezdeményező az egész Európai Unióra kiterjesztené a kötelező jótékonykodást.

Szerdán elfogadták Franciaországban azt a törvényt, amely alapján a szupermarketek többé nem dobhatják ki az eladatlan élelmiszert, hanem fel kell azt ajánlaniuk jótékonysági szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak. Korábban áldatlan állapotok voltak, hiszen nagy mennyiségben dobtak ki ételt a boltok, és a kukázókat is igyekeztek megakadályozni például azzal, hogy vegyszert öntöttek a szeméttárolóba, vagy elzárt helyen tartották a kukákat.

A francia törvényhozás egyhangúlag fogadta el a jogszabályt, amely alapján a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok forintban számolva milliósnál is nagyobb büntetésre számíthatnak, ha elkótyavetyélik az ételt.

A francia élelmiszerbankok szövetségének vezetője azt mondta: az intézkedés segít abban, hogy javítsák a rászorulóknak eljuttatott élelmiszer minőségét és változatosságát.

A törvényt magánkezdeményezésre szavazták meg, a petíciót benyújtó magánszemély azt mondta: az egész Európai Unióra szeretné kiterjeszteni a szabályozást. Sőt, nem állna meg a szupermarketeknél: a vendéglőket, pékségeket, üzemi és iskolai étkezdéket is rábírná, hogy fordítsák jótékony célra a maradékokat. (The Independent)

Kommentek

Szöul, 2016. február 3.
Dél-koreaiak néznek egy híradóban vetített archív észak-koreai rakétafellövésrõl szóló tudósítást a szöuli pályaudvaron 2016. február 3-án, egy nappal azután, hogy a kommunista vezetésû Észak-Korea bejelentette "mûhold felbocsátási" szándékát, de Washingtonban, Tokióban és Szöulban azonban biztosak abban, hogy ballisztikus rakéta kilövésére készülnek. (MTI/AP/Ahn Jang Dzsun)Észak-Korea valamit Föld körüli pályára állított
Agyonlőtte a nyolcéves kislányt a 11 éves szomszéd fiú