Kultúra

Isabelle Huppert lesz a nemzetközi zsűri elnöke Velencében

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP

Isabelle Huppert francia színésznő lesz a 81. velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke – jelentették be szerdán a fesztivál szervezői. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg Velencében, ahol a 71 éves Huppert kétszer is elnyerte a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi-díjat, 1988-ban a Női ügyek, 1995-ben pedig A szertartás című filmben nyújtott alakításáért, 2005-ben pedig Arany Oroszlán-különdíjjal tüntették ki a fesztiválon.

Hosszú, szép történet a miénk a fesztivállal. Kiváltságos nézőnek lenni megtiszteltetés. A mozi ígéret, jobban, mint valaha. Ígéret a menekülésre, a zavarra, meglepődésre, arra, hogy ráláthatunk a világra, ízlésünk és eszméink különbözőségében egyesülve

– mondta a színésznő.

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója nagyszerű színésznőként méltatta a francia sztárt arra is emlékeztetve, hogy számos nagy rendezővel dolgozott, de mindig nyitott volt rá, hogy fiatal vagy kevésbé ismert rendezők filmjeiben is játsszon. Az igazgató kiemelte, hogy Huppert meri vállalni a kockázatot, „képes a filmművészet földrajzi és szellemi határain túlra is tekinteni, ami ideális zsűrielnökké teszi egy olyan, a világ számára nyitott fesztiválon, mint a velencei filmfesztivál” – idézte a Deadline-t az MTI.

Isabelle Huppert színészi pályafutását számos díjjal, köztük a César- és BAFTA-díjjal, Arany Medve-életműdíjjal, valamint az Európai Filmdíjjal ismerték el, de megkapta a francia Becsületrend parancsnoka kitüntetést is. A színésznő 2009-ben a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik