Gazdaság

Elismerték a minisztériumtól: egyre több magyar vesz rosszabb minőségű élelmiszert

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Jelentős átrendeződés történt 2023-ban a fogyasztási szerkezetben Magyarországon, előtérbe kerültek ugyanis az olcsó, sok esetben alacsonyabb minőséget képviselő termékek – mondta az agrárszektor.hu-nak Felkai Beáta  az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Az élelmiszer kiskereskedelemben 2022 júniusában kezdődő volumencsökkenés 2023 őszére megállt és év végétől növekedésnek indult Magyarországon – tájékoztatta a portált Felkai Beáta Olga. Ennek a hatása az élelmiszeriparban is jelentkezett, 2024 januárjában ugyanis már ott is nőtt a volumen a belföldi értékesítés és az export tekintetében is. A fogyasztási szerkezetben azonban jelentős átrendeződés történt itthon 2023-ban – közölte a szakember. Lényegesen ugyan nem változott az érdeklődés a prémium márkák iránt, a középső és alsó szegmens között azonban eltolódtak a hangsúlyok.

Előtérbe került az olcsó, sok esetben alacsonyabb minőséget képviselő termékek kereslete, az árképzés miatt pedig a saját márkás termékek iránti igény is. Az „átlagos” márkatermékek számára kedvezőtlen folyamat nem tekinthető véglegesnek, hiszen nem az ár, hanem az ár-érték arány a fontos a fogyasztók számára – emelte ki.

Hogyan vásárolnak most élelmiszert a magyarok?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023-as II. félévi reprezentatív kutatása szerint a legfontosabb szempontok élelmiszer vásárlásnál a fogyasztó számára a minőség, a biztonságosság, a jó ár-érték arány, valamint a megbízható eredet és gyártó/márka is – mondta Felkai Beáta Olga. Hozzátette, a TOP 5-be ugyan még nem fért bele, de egyre hangsúlyosabb érv a vásárlásnál az egészséges étrendbe illeszthetőség is, ami nemcsak a fenntarthatósági trendek szempontjából jó hír, de a tudatos fogyasztó megjelenését is mutatja.

A kutatás alapján az eredet, azon belül pedig a magyar termékek preferenciája továbbra is jelentős, a megkérdezettek kétharmada számára fontos vagy nagyon fontos, hogy hazai terméket vásároljon.

Habár még mindig elmarad a fogyasztás itthon a korábbi évek értékeitől, szemmel láthatóan megindult a bővülése az utóbbi időben, a tendencia tehát biztató – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik