Belföld

Kúria: jogellenesen építkezett Tordai Bence

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Kúria is megerősítette, hogy jogellenesen építkezett Tordai Bence – írja az MTI. A Fővárosi Törvényszék után a Kúria is igazat adott Budapest Főváros Kormányhivatalának, amiért elutasította a párbeszédes politikus II. kerületi ingatlanára a hatósági bizonyítvány iránti kérelmét. A kormányhivatal helyes döntését a bíróság által kirendelt szakértő véleménye is alátámasztotta.

A Fővárosi Kormányhivatal korábban azért utasította el Tordai ingatlanára a hatósági bizonyítvány kiadása iránti kérelmét, mert a párbeszédes politikus egyszerű bejelentés alapján történt építkezése jogellenes és szabálytalan volt.

Elsőként a kormánypárti Metropol írta meg, hogy az ellenzéki politikus 150 milliós álomvillát épített engedély nélkül Budapest egyik legdrágább kerületének kertvárosi részén, az épületet pedig parasztháznak hazudja. Tordai akkor azt írta: túlzásnak tartja, hogy álomvilla lenne egy tetőtérrel együtt 131 négyzetméteres épület. Mint mondta, arra nem vettek fel CSOK-ot, hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásából vették meg, újították fel.

A cikk törvénysértést is emlegetett, de Tordai azt mondta, minden engedélyük megvolt az építkezéshez a Fővárosi Kormányhivataltól.

Todai: bosszúéhes fideszes, ócska jogszabályok, kiszolgáltatott építtetők

A Párbeszéd országgyűlési képviselője reagált lapunknak a friss fejleményekre. Hangsúlyozta, a Fővárosi Törvényszék után a Kúria is rögzítette, hogy a házuk a kormányhivatalnak benyújtott terveknek megfelelően épült meg. Azt pedig visszautasította, hogy luxusvilla épült volna.

„Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy a 2017. novemberében megkapott terveket a kormányhivatal akkor nem, csak 2022-ben kezdte el kifogásolni. Talán nem függetlenül attól, hogy a 2019-es, általam is segített bukása után Sára Botondot nevezték ki a fővárosi kormányhivatal élére” – írta Tordai.

A képviselő álláspontja szerint laikus építtetőként senkinek nem lehet dolga a tervezők és a hatóság közötti szakmai nézetkülönbségeket elbírálni, a jogalkotónak és a jogalkalmazónak viszont felelőssége a jogbiztonság megteremtése. „Az egyszerű bejelentésről szóló törvénnyel ez nem sikerült. 2016 óta egy építtető sem tudhatja, hogy utólag nem kötnek-e majd bele valahol a tervekbe. Az egyöntetű szakmai kritikákat végül még a kormány is meghallotta, nem véletlen, hogy 2023-ban teljesen új építészeti törvény készült” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik