Külföld

Mamahotel: a fiatal amerikai nők több mint egyharmada a szüleivel él

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 11. 20:45

Szüleivel vagy rokonaival él a 18-34 éves amerikai nők több mint 36 százaléka, ez az arány az 1940-es éve óta a legmagasabb, derítette ki a Pew kutatóintézet elemzése.

A kutatóintézet szakemberei az amerikai népszámlálási iroda adatait tanulmányozva állapították meg, hogy 2014-ben ezen korosztály 36,4 százaléka élt szüleivel vagy közeli rokonával. 1940-ben ez az arány 36,2 százalék volt. A szakemberek a jelenséget a házasságkötések későbbre halasztásával, az egyetemi tanulmányokkal és a magas létfenntartási költségekkel magyarázzák.

Manapság nagyon eltérő a világ a nők számára, annak ellenére, hogy a statisztikák a múltba való visszatérést mutatják, hangoztatta Richard Fry, a Pew vezető közgazdásza.

Fry szerint a fiatal nők azért maradnak otthon, mert az 1940-es évekhez képest felével kevesebben élnek házasságban, és nagy valószínűséggel felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Szerepet játszanak továbbá más gazdasági tényezők is, mint a növekvő diákhitel, a magasabb megélhetési költségek és a gazdasági bizonytalanság.

Casey Ballard külön élt szüleitől az oregoni Portlandban, ám a lakásbérlés fizetésének kétharmadát emésztette fel, és karriert akart váltani. Visszaköltözött családjához Kaliforniába, ami lehetővé tette, hogy helyettesítő tanárként kipróbálja a tanítást, majd teljes állású tanárként dolgozzon.

Hazatéréséről elmondta, hogy csalódottság kerítette hatalmába és bukásként élte meg a dolgot. A logikám azonban felülkerekedett, és azt súgta, hogy anyagi szempontból felelős döntést hoztam, tette hozzá.

A fiatal férfiak történelmileg mindig magasabb arányban éltek együtt szüleikkel, mint a fiatal nők, és hasonló gazdasági és kulturális tényezők tartották otthon őket egyre növekvő számban az elmúlt években. Ám 42,8 százalékos arányuk jóval alatta marad az 1940-ben jegyzett 47,5 százaléknak.

Az 1940-es évek után a szüleikkel élő fiatal férfiak és nők aránya csökkent, miután a nők egyre nagyobb számban álltak munkába és a házasságok száma is növekedett. Utóbbi azonban minden egyes nemzedékkel későbbre tolódik, ha egyáltalán bekövetkezik. Az amerikai nők átlagosan 27 éves korban mennek férjhez, míg 1940-ben 21,5 évesen. A férfiak átlag 29 évesen házasodnak, 1940-ban 24 évesen.

2000 óta a fiatal nők és a férfiak egyre nagyobb mértékben maradnak otthon, gyorsabb ütemben térnek vissza szüleikhez, a 2000-es évek végén bekövetkezett recesszió és az ingatlanboom összeomlása még inkább felgyorsította a folyamatot.

Fry szerint további tényező a korosztály etnikai sokszínűsége, ami megteremtette a szülőkkel, rokonnokal való hosszabb idejű együttélés kulturális hagyományát.

(Business Insider, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.