Külföld

Ferenc pápa a “kettős élet” ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 06. 13:45

Az egyházat is átszövő karrierizmus és korrupció veszélyéről beszélt.

A katolikus egyházfő most először utalt a vatikáni botrányra, amely egy magas rangú pap őrizetbe vételéhez vezetett. Ferenc pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli mise homíliájában arról beszélt, az egyháznak el kell kerülnie a csábítást, hogy “kettős életet” éljen. Azokra gondolt, akik az egyház szolgálata helyett az egyházat használják fel saját céljaikra.

Papként  “úgy mutatkozom, mintha másokat szolgálnék, miközben valójában másokat használok ki” – fogalmazott az egyházfő.  “Szomorúnak” nevezte az “üzletelő” egyházat és a “karrierista, a pénzhez ragaszkodó” papokat, püspököket. Megjegyezte: az okoz számára örömet, ha – mint fogalmazott – Amazóniában negyven éve misszionáriusként szolgáló pappal találkozik, vagy apácával, aki évtizedek óta fogyatékosokat ápol kórházakban.

    A közéletben mindig van korrupció, a politikai és az egyházi életben is.

Ferenc pápa a Straatnieuws holland hajléktalan-utcaújság pénteki számában megjelent interjúban mondta.

Hívő ember nem beszélhet szegénységről, ha közben fáraóként él.

Ferenc pápa először reagált azokra a napokban Olaszországban megjelent könyvekre, amelyek a pápai államból kilopott dokumentumokkal kevéssé átláthatóként mutatják be a Vatikán pénzügyi működését és a jelentős egyházi vagyon kezelését. A könyvek szerint egyes vatikáni bíborosok luxuséletet élnek.

A feltételezések szerint a több száz bizalmas dokumentumot Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus, a vatikáni  gazdasági ügyek prefektúrájának titkára adta át a sajtónak. Őrizetbe vételét a Vatikán november 2-án jelentette be. A vatikáni fogdában fogva tartott Vallejo Baldát az utóbbi napokban többször meghallgatták a vatikáni ügyészek. Az ugyanezzel gyanúsított világi Francesco Immacolata Chaouqui szabadlábon védekezik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. május 10.
Egy anya a szülés előtt, mellette férje a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 2015. május 10-én, a születés hetén. A születés hetét minden évben, az anyák napja utáni héten rendezik. Fiuk, Barnabás 3675 grammal, egészségesen született, harmadik gyermekként.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.